Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) în luna septembrie 2009, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 1,4%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 5,9% iar comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,8%. Pe de altă parte, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 4,3%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna septembrie 2009 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie brută, a înregistrat o scădere cu 5,5%, provenită în principal de la activităţi ale agenţiilor turistice şi ale tur-operatorilor şi de la spălarea şi curăţarea (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană cu 16,9%, respectiv cu 15%.

Evoluţia anuală a ciferei de afaceri în retail, respectiv septembrie 2009 faţă de septembrie 2008 relevă o scăderre de 11,8 procente în special ca urmare a reducerii înregistrate în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-20,5%), respectiv la vânzarea de produse nealimentare (-10,0%) şi vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun (-7,7%).

SURSA:
INS