Cea mai tranzitată frontieră rămâne în continuare frontiera comună cu Ungaria, anunță IGPF. Astfel, în ultimele 48 de ore, peste 4.700 poliţişti de frontieră au fost la datorie, zilnic, desfăşurând atât misiuni de supraveghere şi control.
Poliţia de Frontieră informează, luni, că se constată o scădere semnificativă a tranzitului de persoane şi turisme prin punctele de frontieră în perioada Sărbătorilor de Paște, de peste 90% faţă perioada similară a anului trecut.
În acelaşi timp, se menţine relativ constant tranzitul mijloacelor de transport marfă.
Peste 4.700 poliţişti de frontieră în acțiune
Potrivit unui comunicat al IGPF, în ultimele 48 de ore (18 – 19 aprilie), peste 4.700 poliţişti de frontieră au fost la datorie, zilnic, desfăşurând atât misiuni de supraveghere şi control la frontieră, cât şi ca forţe de sprijin alături de colegii de la Poliţie şi Jandarmerie, în derularea activităţilor specifice Sărbătorilor de Paște.
În perioada de referinţă, prin punctele de frontieră au efectuat formalităţile de control aproximativ 24.500 persoane, cetăţeni români şi străini, şi peste 16.700 mijloace de transport.
Pe sensul de intrare au fost aproximativ 13.600 persoane cu 9.500 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 10.900 persoane cu 7.200 mijloace de transport.
Cea mai tranzitată frontieră
Cea mai tranzitată frontieră este în continuare frontiera comună cu Ungaria, pe unde, în acelaşi interval de timp, au intrat în ţară aproximativ 9.600 de persoane, cu peste 6.500 mijloace de transport, din care 5.600 automarfare.
„În prezent, prin punctele de frontieră se constată o scădere semnificativă a tranzitului de persoane şi turisme, de peste 90% faţă perioada similară a anului trecut, dar în acelaşi timp se menţine relativ constant tranzitul mijloacelor de transport marfă.
În această perioadă, formalităţile de frontieră au urmat aceeaşi procedură în sensul că, pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea controlului epidemiologic.
Infracțiuni și contravenții
După încheierea formalităţilor şi stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, maşinile sunt preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmi pentru a fi conduse spre locaţiile stabilite pentru carantinare sau pentru autoizolare”, susţine Poliţia de Frontieră.
În zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” -, poliţiştii de frontieră au constatat 14 fapte ilegale (6 infracţiuni şi 8 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, iar valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 7.000 lei.
De asemenea, au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute.
În plus, nu s-a permis intrarea în ţară a patru cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi nu s-a permis ieşirea a şapte cetăţeni români din diferite motive legale.