Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului estimează că, anul acesta, producţia de vin a României va scădea cu 7% faţă de 2019, asta însemnând totodată o evoluţie negativă în raport cu media ultimilor cinci ani.
În acest an, producţia de vin a României este mai mică cu 7% faţă de anul precedent, înregistrându-se un total de 3,6 milioane de hectolitri, arată estimările preliminare publicate marţi, 27 octombrie, de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).
România şi Grecia au înregistrat o evoluţie negativă atât faţă de 2019, cât şi de media din ultimii 5 ani, potrivit OIV: “Ţări precum România (3,6 milioane hectolitri) şi Grecia (2 milioane hectolitri) au înregistrat o evoluţie negativă atât în raport cu 2019 (minus 7%, respectiv minus 2%) cât şi cu media din ultimii cinci ani (minus 12%, respectiv minus 17%)”
2020 ar putea fi al doilea an consecutiv în care producţia mondială va fi sub media multianuală
OIV estimează că producţia de vin la nivel mondial va rămâne sub media din ultimii cinci ani, afectată de volumele reduse din America de Sud şi Uniunea Europeană. Astfel, producţia mondială de vin se va situa în acest an între 253,9 şi 262,2 milioane hectolitri, punctul de mijloc al acestui interval fiind 258 milioane hectolitri.
Conform acestor estimări, 2020 va fi al doilea an consecutiv în care producţia mondială de vin va fi sub media multianuală, după ce în 2018 a urcat la un nivel record de 294 milioane hectolitri.
“Aceasta nu trebuie considerată în mod necesar ca o veste negativă pentru sectorul vinului, având în vedere contextul actual, unde tensiunile geopolitice, schimbările climatice şi pandemia de COVID-19 generează un nivel ridicat de volatilitate şi incertitudine pe piaţa globală a vinului”, transmite organizaţia, potrivit Agerpres.
Potrivit OIV, viile din Uniunea Europeană au beneficiat de condiţii meteo favorabile, însă producţia de vin a rămas sub medie deoarece producătorii şi guvernele au decis să limiteze producţia pentru a contracara impactul negativ al pandemiei asupra pieţei mondiale. De exemplu, în Franţa producătorii de şampanie au convenit cu viticultorii să strângă cu 20% mai puţini struguri decât anul trecut, în încercarea de a-şi reveni după scăderea vânzărilor provocată de coronavirus.
Estimările OIV privind producătorii europeni, cei din emisfera sudică, precum şi SUA
OIV prognozează că Uniunea Europeană, regiune ce include şi primii trei producători mondiali de vin, Italia, Franţa şi Spania, va înregistra în acest an un volum al producţiei de 159 milioane de hectolitri, cu aproximativ 5% mai mare decât în 2019 dar cu toate acestea sub media multianuală.
De asemenea, estimările OIV arată că situaţia din UE este mult mai eterogenă în acest an comparativ cu anii anteriori. În timp ce o serie de state au înregistrat creşteri semnificative ale producţiei de vin, precum Spania, cu un avans de 11% până la 37,5 milioane hectolitri, Germania (8,9 milioane hectolitri, creştere de 8%), Ungaria (2,9 milioane hectolitri, creştere de 22%) şi Austria (2,7 milioane hectolitri, creştere de 10%). În schimb, state precum România şi Grecia au înregistrat o evoluţie negativă atât în raport cu 2019 cât şi cu media din ultimii cinci ani.
În emisfera sudică, producţia de vin din 2020 este estimată să scadă cu 8% comparativ cu 2019 până la 49 milioane hectolitri, în principal ca urmare a unei scăderi semnificative în Argentina (minus 17%), Chile (minus 13%) şi Australia (minus 11%).
În SUA, estimările preliminare ale OIV indică o producţie de vin de 24,7 milioane hectolitri, în creştere cu 1% comparativ cu 2019, însă organizaţia a avertizat că aceste estimări ar putea fi revizuite în lunile următoare, după ce vor fi disponibile mai multe informaţii cu privire la efectele incendiilor de vegetaţie din regiunile Napa şi Sonoma.
În 2019, România a ocupat locul 13 în clasamentul celor mai mari producători mondiali de vin, fiind devansată de ţări precum China, Portugalia sau Rusia.