Dupa ce in luna octombrie exporturile Chinei au crescut cu 19,2%, acestea au scazut cu 2,2% in noiembrie, inregistrand astfel prima depreciere din ultimii sapte ani, potrivit unui anunt al guvernului de la Beijing.
De asemenea, importurile chineze au scazut in cursul lunii trecute cu aproape 18%, acest factor avand totusi un efect benefic asupra balantei comerciale, excedentul comercial crescand la 40 de miliarde de dolari in noiembrie, de la 35,2 milioane de dolari cu o luna inainte.
„Ne asteptam la o scadere a exporturilor si a importurilor, insa cifrele sunt putin socante”, a declarat Wang Tao, analist in cadrul UBS Securities.
Mai mult, guvernul chinez a anunta ca si nivelul investitiilor straine directe au scazut cu 36,5% comparativ cu situatia inregistrata acum un an.
Exportul este principalul motor al cresterii economice chineze. Aceasta activitate constituie circa 40% din produsul intern brut al Chinei.
In timp ce unii experti contesta aceste cifre, analistii sunt de parere ca scaderea cererii pentru produsele fabricate in China va duce in mod inevitabil la scaderea ratei de crestere economica.
Aceasta a fost de 9% in al treilea trimestru al anului curent, in conditiile in care potrivit economistilor, aproape de 7%, sau putin sub acest nivel de crestere economica este minimul necesar pentru mentinerea stabilitatii sociale.
Statisticile publicate miercuri au declansat un nou val de ingrijorari la nivelul administratiei de la Beijing, care a alocat luna trecuta un pachet de stimulente in valoare de 586 miliarde de dolari destinat ameliorarii efectelor crizei economice.
Potrivit unui anunt efectuat la Radioul National din China dupa eliberarea acestui raport, guvernul a promis sa extinda cheltuielile si sa reduca nivelul taxelor in cursul anului viitor, pentru a incuraja in special crearea de noi locuri de munca si a stimula agricultura nationala.
Sursa: NY Times