Scăderea puternică pe bursă, semnalată anul trecut, arată că perspectivele economice din România trebuie să ne îngrijoreze, spune Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care consideră că România nu va avea o piaţă de capital eficientă dacă nu vom avea un cadru de reglementare stabil şi dacă nu vom avea investitori.
El afirmă că investitorii străini se uită foarte atent la mediul de afaceri local şi, pentru a evita problemele ireversibile din economie, trebuie să încetăm să mai gândim în tabere şi enclave.
„Trăim o perioadă definitorie pentru piaţa de capital. Cred că este extrem de important să ştim din vreme, pentru că atunci nu vom mai discuta despre obstacole în această ţară. Dialogul pieţei, antreprenorilor, investitorilor se va axa pe un obiectiv care va fi ancorat într-un moment extrem de important pentru piaţa noastră de capital. Trebuie să propunem mai departe ceea ce vrem, nu neapărat ceea ce nu vrem. Bursa de Valori este un barometru al economiei şi încearcă să estimeze ce se va întâmpla. Am văzut, anul trecut, o scădere extrem de puternică după 6 ani de creştere a indicelui BET. Ce înseamnă asta? Această scădere puternică pe bursă semnalează că perspectivele economice trebuie să ne îngrijoreze. Sunt prea mulţi investitori care au dat acest semnal şi trebuie luat în calcul. Investiţia pe bursă şi finanţarea pe bursă aduc prosperitate şi, astfel, clasa de mijloc are capacitatea de a pune la dispoziţie resursele, pentru a fi prosperi”, a afirmat Anghel, citat de Agerpres.
Acesta a adăugat că pentru a nu avea probleme ireversibile în economia naţională ar trebui „să încetăm să mai gândim în tabere şi enclave”, iar politicul şi economicul să facă o alianţă pentru a intra în Grupa mondială.
„Trebuie să încetăm să mai gândim în tabere şi enclave, altfel vom avea probleme ireversibile în economie. Dacă decidem împreună să punem la bătaie resurse vom face o alianţă durabilă. Politicul şi economicul trebuie să facă o alianţă pentru a intra în Grupa mondială. Pachetul pentru prosperitatea României este soluţia şi trebuie să construim prosperitatea României prin colaborare dintre politic şi economic. Trebuie să spunem din ce în ce mai răspicat că mediul privat din România generează aproape 80% din PIB. Nu vorbim despre cifra de afaceri, ci despre valoare adăugată. Prin urmare, dacă dorim prosperitate în această ţară, mediul privat nu trebuie ignorat şi printr-un parteneriat cu mediul politic trebuie încurajat”, a menţionat Anghel.
Preşedintele BVB a subliniat, totodată, că România are nevoie de educaţie financiară pentru că altfel vor exista probleme.
„Din păcate, ca şi sănătatea, educaţia financiară o preţuim cel mai mult când nu o avem. România se află ultimul loc în Europa ca şi grad de educaţie financiară. Rwanda şi Ciad sunt peste România ca educaţie financiară. Lipsa acestei educaţii financiare ne va trage în jos şi nu ne face să ne atingem potenţialul. Un tânăr va foarte greu să înţeleagă acum, în primele zile de job, că în momentul când se ca pensiona, în România vor ajunge să existe 1,5 pensionari la un angajat. Este esenţial ca toţi să facem ceva mai mult pentru dezvoltarea gradului de dezvoltare financiară. Dacă nu noi, atunci cine?”, a spus reprezentantul BVB.
De asemenea, Anghel afirmă că România nu va avea o piaţă de capital eficientă dacă nu vom avea un cadru de reglementare stabil şi dacă nu vom avea investitori.
„Cadrul de reglementare, ca în orice business, este foarte important. Dacă nu avem un cadru de reglementare stabil nu vom avea o piaţă de capital eficientă. Riscul de reglementare este foarte greu de cuantificat de către oricine şi intrăm într-o zonă a jocurilor de noroc, pentru că nu poţi şti, nu poţi prezice şi atunci tendinţa investitorilor este să ceară discounturi foarte mari companiilor pe care le tranzacţionează, efectul fiind de subevaluare a companiilor care sunt listate. Cele trei ingrediente necesare pentru a avea o piaţă de capital dezvoltată sunt: infrastructură, comunitate mare de investitori domestică şi cadru de reglementare stabil. În momentul în care avem o piaţă care oferă o evaluare corectă a business-urilor, fiţi siguri că vom avea şi companii care vor vedea această oportunitate şi vor veni singure să se listeze, să se finanţeze prin bursă”, a subliniat Tănase.
Oficialul BVB a precizat că dezvoltarea unei comunităţi de investitori autohtoni în România este foarte importantă, în condiţiile în care investitorii străini se uită foarte atent la mediul de afaceri local.
„Este important să avem investitori şi să fie diverşi, atât internaţionali, cât şi locali. În ceea ce priveşte comunitatea de investitori internaţionali, putem spune că avem o prezenţă destul de serioasă în România. În ceea ce priveşte comunitatea de investitori domestici, este foarte important să existe. Nu putem aveam o piaţă (de capital, n.r.) în România fără investitori din România. Această comunitate este foarte importantă pentru investitorii străini, pentru că ei se uită foarte serios la această treabă. La noi, această comunitate a mediului de afaceri românesc este dominată de fondurile private de pensii. De aceea, existenţa acestor fonduri private este foarte importantă în acest context, pentru că putem spune că avem această comunitate acum şi datorită lor s-au făcut şi numeroase listări în ultimii ani. Putem construi în jurul lor această comunitate diversă de investitori domestici, adică să aducem pe lângă acest Pilon II care reprezintă o comunitate de investitori care economisesc obligatoriu în acţiuni şi obligaţiuni, să construim şi acea comunitate de investitori care lipseşte cu desăvârşire din România, aceea care investeşte voluntar. Deci, în jurul acestui Pilon II, putem construi şi Pilonul III”, a afirmat Adrian Tănase.