Scădere, scădere și apoi îngheț

Introducerea sistemului bonus-malus la nivelul întregii piețe a asigurărilor, lansarea asigurărilor obligatorii pentru locuințe și emiterea electronică a polițelor a polițelor auto obligatorii și au fost cele mai importante schimbări care au avut loc pe piața asigurărilor anul trecut, toate survenite în urma modificării legislației în vigoare.

– Criza a afectat semnificativ piața asigurărilor, înregistrându-se o scădere cu circa 5% a primelor brute subscrise la sfârșitul primelor trei trimestre din 2009, până la nivelul de 6,3 miliarde de lei. Cea mai mare scădere a fost consemnată pe segmentul asigurărilor generale și a fost provocată de scăderea drastică a vânzărilor de polițele facultative Casco – cu aproape 25%.
– Unele previziuni indică menținerea pieței la același nivel și în 2011. “Piața asigurărilor va rămane în acest an la același nivel ca și în 2010 și nu credem că vor exista schimbări semnificative nici din punct de vedere al ponderii claselor de asigurări în totalul pieței”, anticipează Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurare Marsh.

BONUS-MALUS LA RCA
– Sistemul bonus-malus recompensează șoferii care nu au utilizat polița RCA pentru a plăti despăgubiri pentru pagubele provocate terților în urma unui accident de circulație și îi penalizează pe cei care au făcut acest lucru.
– Reducerea maximă de care pot beneficia șoferii model în urma aplicării sistemului bonus-malus este de 50% din tariful de bază practicat de asigurătorul de la care cumpără polița, însă de un discount atât de mare vor putea beneficia abia în cel de al șaptelea an de la introducerea acestui sistem, adică în 2016.
– În schimb, șoferii care au provocat trei accidente în 2009 au fost penalizați cu majorarea maximă itnrodusă prin sistemul bonus-malus – adică dublarea tarifului de bază chiar din 2010. În același timp, cei care au provocat un singur accident în 2009 au fost sancționați în 2010 cu majorarea tarifului de bază al RCA cu 10%.

ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINȚELOR
– Polițele obligatorii pentru locuințe au început să fie vândute în iulie 2010, iar proprietarii care nu au asigurări facultativă sunt obligați să le cumpere până pe 15 iulie a.c.
– Asigurările obligatorii pentru locuințele construite din materiale tratate termic costă 20 de euro și acoperă suma de 20.000 de euro. În cazul caselor ridicate din chirpici și alte materiale neprelucrate termic polițele costă 10 euro, iar suma asigurată este de 10.000 de euro.
– Proprietarii care nu cumpără polița obligatorie până pe 15 iulie riscă amenzi mai mari decât prețul polițelor: între 100 de lei și 500 de lei. 
– O altă reglementare importantă a legii care impune obligativitatea asigurării locuințelor este că aceste polițe trebuie cumpărate și pentru imobilele cu destinația de locuință deținute de firme.

EMITERE ELECTRONICĂ RCA
–    De la începutul acestui an polițele auto obligatorii sunt emise electronic. Această reglementare are efecte pozitive în primul rând asupra afacerilor asigurărilor deoarece elimină o mare parte a fraudelor. Suplimentar, reglementarea are și efecte pozitive asupra asiguraților deoarece se reduce semnificativ riscul ca aceștia să aibă în buzunar o poliță RCA care să nu figureze în sistemul companiei de asigurări.

MINI INTERVIU
Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări – UNSICAR
Cum considerați că a evoluat piața asigurărilor în 2010?
În două sensuri, evident: pozitiv și negativ. Partea pozitivă a fost că pentru companiile de asigurări a însemnat o reașezare a business-ului: au putut să-și restructureze și să-și regândească departamentele de vânzări, de subscriere etc., s-a caracterizat prin faptul că nu a existat o migratie a personalului foarte mare ca în anii trecuți. În schimb, elementele negative au fost că tarifarea s-a făcut mai mult commercial decât tehnic, iar astfel primele au scăzut foarte mult, existând riscul ca la un moment dat să existe dificultăți la plata despăgubirilor.
Motorul industriei, asigurările auto, a mers la “relanti”, ceea ce a generat și scăderea pieței. Când 80% din total e auto, este de referința pentru evoluția industriei.

Care au fost cele mai importante evenimente din piața asigurărilor în 2010?
Emiterea electronică a RCA, introducerea bonus-malus la RCA, respectiv introducerea asigurării obligatorii a locuințelor. Din punct de vedere al intermediarilor în asigurări, un eveniment important a fost că UNSICAR a împlinit 10 ani.

Cum ar putea evolua piața în 2011?
Contrar predicțiilor sumbre, cred că în 2011 piața va începe să se miște mai bine decât în 2010 în condițiile în care nu se modifică nimic. Cred că va crește consumul, că anumtie linii care aveau pondere mică în total vor evolua mai bine
– de exemplu asigurările de asistență medicală, de răspundere civilă generală (în special polițele de răspunderi profesionale), asigurările de proprități.
În același timp, va continua concurența dintre jucători, mai ales pe segmentul asigurărilor auto- cele care fac piata și consider că se cere o atenție deosebită asupra stabilirii tarifelor la RCA, dar și la Casco, care să susțină într-un mod sustenabil a plății despăgubirilor.