Scăderea inflaţiei e discutabilă!

Scăderea dramatică a Produsului Intern Brut va determina o reducere a inflaţiei, potrivit unui raport al ING, perspectivă care nu este acceptată în totalitate de către economişti în contextul unui an electoral care va împiedica adoptarea unor măsuri de restructurare a cheltuielior, susţin aceştia. ING a revizuit prognoza de inflaţie pentru anul în curs, anticipând o rată anuală a creşterii preţurilor de consum de 5,7% la sfârşitul anului 2009, faţă de estimarea anterioar

Scăderea dramatică a Produsului Intern Brut va determina o reducere a inflaţiei, potrivit unui raport al ING, perspectivă care nu este acceptată în totalitate de către economişti în contextul unui an electoral care va împiedica adoptarea unor măsuri de restructurare a cheltuielior, susţin aceştia.

ING a revizuit prognoza de inflaţie pentru anul în curs, anticipând o rată anuală a creşterii preţurilor de consum de 5,7% la sfârşitul anului 2009, faţă de estimarea anterioară de 6,3%, pe fondul unei contracţii economice mai severe, de 7,9%, şi unui curs leu/euro mai stabil decât se anticipa.

„Aceşti doi factori, alături de reducerea unor preţuri reglementate, motivează revizuirea prognozei”, se arată într-un raport al ING preluat de Mediafax. Totodată, ING anticipează o rată a inflaţiei de 5,5% la sfârşitul anului viitor şi califică prognozele Băncii Naţionale, de 4,3% pentru 2009, respectiv 2,6% pentru 2010, drept „prea optimiste”.

Ilie Şerbănescu: Mai târziu e prea târziu!

Perspectiva scăderii inflaţiei nu este acceptată în totalitate de către economişti. Unii dintre aceştia susţin că este practic imposibil ca acest lucru să se întâmple dacă autorităţile nu aplică măsurile de restructurare a cheltuielilor convenite cu Fondul Monetar Internaţional.

“Eu nu cred în aceste previziuni. Dacă nu se restructurează cheltuielile cât mai urgent atunci nu văd cum ar fi posibilă o scădere a ratei inflaţiei. Dacă se amână acest lucru până după alegeri va fi prea târziu. Chiar şi acum este târziu, deşi încă se mai poate salva cât de cât situaţia”, a comentat pentru capital.ro analistul economic Ilie Şerbănescu.

Acesta susţine, de asemenea, că în lipsa restructurării cheltuielilor, economia trebuie să îşi găsească supape prin care să îşi elibereze presiunea pentru a nu exploda.

“După cum ştie chiar şi un economist începător, în contextul acumulării unor tensiuni, economia are nevoie de supape. Una este şomajul, dar se pare că nu va fi folosită prea mult. Ca urmare, se va activa o altă supapă, respectiv cea a inflaţiei, dacă nu se restructurează de urgenţă cheltuielile bugetare”,  a mai spus Ilie Şerbănescu.

Daniel Dăianu: Eu văd o reducere a inflaţiei

O poziţie oarecum contrară este susţinută de către renumitul economit Daniel Dăianu. Acesta afirmă că perspectiva enunţată de către raportul ING este plauzibilă. Evident, Daniel Dăianu îşi nuanţează totuşi poziţia afirmând că actualul context nu este totuşi prea favorabil.

“Este firesc să se întâmple aşa (să se reducă inflaţia – n.r.). În actualul context, când exporturile s-au prăbuşit, când competitivitatea este o problemă iar cursul de schimb nu dă semne de depreciere cred că putem vorbi despre o reducerre a ratei inflaţiei”, a declarat pentru capital.ro Daniel Dăianu.

Pentru anul în curs, Banca Naţională a României a stabilit o ţintă a inflaţiei de 3,5%, cu un interval de variaţie de +/- un punct procentual. Potrivit datelor Băncii Centrale, valoarea actuală a inflaţie este 5,06%, sub nivelul prognozat de ING pentru sfârşitul anului.