Potrivit ultimelor date oficiale ale Biroului Central de Statistica de la Budapesta, productia industriala a Ungariei a scazut pentru prima data in ultimii aproape sase ani.

Astfel, conform sursei citate, in iunie productia industriala a scazut cu 0,3 procente (pentru prima data din octombrie 2002) comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si crestere de 5% in luna anterioara.

Potrivit analistilor, pierderea evidenta de viteaza a economiilor tarilor vest-europene constituie unul dintre motivele care au determinat aceast rezultat.

Mai mult decat atat, structura exportului Ungariei este una care i-a adus pana acum rezultate remarcabile dar care, in actualul context economic international se intoarce impotriva sa ca un bumerang.

Mai exact, aproximativ 25% dintre exporturile firmelor maghiare au ca destinatie Germania dar, in contextul in care economia Germana a inregistrat o scadere trimestriala, petnru prima data in ultimii ani, acest fapt s-a reflectat in mod direct asupra rezultatelor productiei industriale a Ungariei, sustin analistii.

Acest fapt aduce aminte de „criza Tigrilor asiatici”, respectiv Thailanda, Malaysia, Indonezia si Filipine ale caror exporturi erau adresate intr-un procent covarsitor pietei Japoneze. Cand economia Japoneza a dat primele semne de slabiciune, „Tigrii” s-au transformat in animale de casa.

Sursa: Hungarian Central Statistical Office