Deși în China trăiesc acum 1,4 miliarde de oameni, Biroul Național de Statistică din China anunță că populația țării s-a redus în 2022, scăzând cu aproximativ 850.000 de persoane. Această statistică șocantă este doar începutul scăderii demografice a unei mari puteri, precum China. În acest an, India urmează să depășească populația Chinei, iar în câțiva ani va depăși populația în vârstă de muncă a Chinei (cei cu vârsta între 20 și 69 de ani), urmând a deveni o destinație atractivă pentru migranți, arată o analiză Business Insider.
Creșterea tot mai mare a populației în vârstă de muncă, în ultimele decenii, a permis Chinei să devină ”fabrica lumii”. Astfel, peste 70% dintre panourile solare, 60% din mașinile agricole și 25% dintre roboți sunt construiți cu componente provenind de la furnizori chinezi.
Este și un avertisment pentru SUA și Europa
Datorită performanțelor recunoscute și a importanței sale pentru lanțurile de aprovizionare, scăderea populației chineze de vârstă activă are efecte directe uriașe asupra economiei globale. În plus, este un avertisment pentru SUA și Europa: dacă nu schimbă situația legată de rata natalității, care se prăbușește, și SUA și Europa vor avea aceeași soartă economică ca a Chinei.
Decenii la rând, rata de fertilitate a Chinei (numărul de nașteri vii pe femeie) a scăzut, contribuind la încetinirea creșterii demografice a țării. Anul trecut, aceasta a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată – 1,1 copii pe femeie. Politica Chinei privind ”copilul unic” nu este singura vinovată, deși are un rol semnificativ.
Spre deosebire de multe economii dezvoltate din Occident, China și alte mari puteri economice din Asia nu folosesc imigrația pentru a compensa scăderea demografică. Ba chiar închid ușa migrației. Proporția migranților, ca procent din populația totală din Japonia, în 2020 a fost de doar 2%. În India a fost de 0,3%, iar în China a fost de până la 0,1%. Practic, este imposibil pentru străini să obțină cetățenia chineză. În schimb, 17% dintre persoanele care locuiau în Germania în 2021 erau născute în altă țară, iar o treime dintre ele obținuseră cetățenia germană.
Mai puțini copii și mai puțini imigranți înseamnă mai puțini lucrători pe termen lung. Prognozele ONU sugerează că forța de muncă din China se va reduce mai mult decât în aproape orice altă țară, iar scăderea abruptă a populației va pregăti scena pentru o inversare a deceniilor de creștere economică puternică a Chinei. Este clar o provocare uriașă pentru economia chineză și pentru planurile ambițioase ale președintelui Xi Jinping de a face din China cea mai mare economie din lume și o superputere dominantă.
Guvernul a decis să-și schimbe strategia economică
Forța de muncă în scădere a determinat deja guvernul să-și schimbe strategia economică. După decenii de creștere a producției condusă de exporturi, cel de-al 14-lea plan cincinal al guvernului (cel mai recent set de ținte de creștere și reforme economice stabilite de Partidul Comunist Chinez în 2021) s-a concentrat pe orientarea economiei către piața internă. În loc să fie o etapă intermediară în lanțul de aprovizionare global – importul de materii prime și piese, utilizarea forței de muncă ieftine pentru a fabrica produse finite și apoi expedierea lor în străinătate – Beijingul vrea acum ca propriii săi lucrători să producă aceste bunuri finale și să le vândă cumpărătorilor din propria țară.
Lipsa acută a angajaților nu este o amenințare abstractă. Ea are consecințe reale. Deja, multe companii se confruntă cu provocări în ocuparea posturilor vacante, în special în industrii cruciale precum sănătatea și educația. În următorii ani, atât în China, cât și în Occident, multe alte sectoare și domenii se vor chinui să găsească muncitori. Lipsa mecanicilor de tren, a profesorilor, inginerilor, medicilor, pompierilor, asistentelor medicale și a programatorilor va avea consecințe mari pe parcurs. Cu mai puțini angajați, companiile vor produce mai puțin, rezultând mai puține vânzări, mai puțină creștere economică și, în cele din urmă, o prosperitate mai mică pentru toată lumea. În China, problema este acum la o scară mult mai dramatică.