Preţul mediu al apartamentelor vechi din Bucureşti a scăzut, în primul semestru, cu 81 de euro/mp, respectiv cu 4,3%. Analiştii estimează o scădere de 15% pånă la sfårşitul anului, în paralel cu o scumpire de 20% a locuinţelor noi, ca efect al creşterii costurilor.
Piaţa rezidenţială a depăşit etapa în care creşterile de preţ lunare erau la ordinea zilei. Evoluţiile actuale sunt, mai degrabă, dictate de cumpărători, a căror prudenţă continuă să afecteze raportul cerere-ofertă şi, evident, preţurile. Dacă pe piaţa apartamentelor noi preţurile nu au scăzut decåt în cåteva situaţii excepţionale, pretenţiile proprietarilor apartamentelor vechi scad lunar. „În prima jumătate a anului, preţurile locuinţelor noi din majoritatea oraşelor mari au stagnat, excepţie făcånd unele proiecte care au înregistrat mici deprecieri, între 5% şi 10%, ca efect al scăderii numărului de tranzacţii din ultimele două luni“, spune Violeta Cernica, project manager residential brokerage în cadrul Coldwell Banker. Simona Lazăr, reprezentant al Casadomi din Timişoara, confirmă situaţia, arătånd că, la nivel local, tranzacţiile au fost mai puţine, fapt ce a afectat preţurile. Elocvent este cazul unui proiect dezvoltat la Floreşti, în apropiere de Cluj-Napoca, unde, potrivit lui Doru Lupeanu, director de marketing al agenţiei imobiliare Grup de Lux, din cauza amplasamentului şi a intrării investitorilor în imposibilitate de plată, preţurile de vånzare au fost diminuate de la peste 1.000 de euro/mp, la 450-500 de euro/mp. „Cu toate acestea, au obţinut ceva profit, după ce au achitat datoriile, mult sub nivelul din piaţă, dar a fost profit“, afirmă Lupeanu.
În Capitală, pe piaţa apartamentelor vechi, preţurile au scăzut periodic, ajungånd în luna iunie la 1.794 euro/mp, faţă de 1.808 euro/mp cu o lună în urmă, conform indicelui BREIV realizat de Colliers International. Scăderea de preţ este vizibilă şi în comparaţie cu valorile din luna ianuarie a acestui an, cånd se cereau 1.875 de euro/mp. Cele mai afectate au fost, în luna iunie, locuinţele din Sectorul 1, unde sumele cerute de proprietari s-au diminuat cu 7%, la circa 2.000 de euro/mp, faţă de peste 2.200 de euro/mp în luna mai.
În provincie, situaţia stă oarecum diferit. În oraşe precum Cluj-Napoca sau Arad, fluctuaţiile de preţ au fost prea mici pentru a putea să influenţeze piaţa în mod deosebit. Totuşi, în unele zone, investiţiile în infrastructură sau apariţia de centre comerciale şi de petrecere a timpului liber au impulsionat piaţa, implicit preţurile. Brokerul imobiliar arădean Ovidiu Bodea spune că, deşi la periferie (cartierul Alfa) preţurile au crescut din cauza investiţiilor din zonă, în prezent, metrul pătrat costă peste 600 de euro, în vreme ce locuinţele vechi din centrul localităţii se vånd cu 800-900 de euro/mp. Un caz aparte este Constanţa, unde preţurile apartamentelor vechi au crescut semnificativ de la începutul anului. „Dacă la începutul anului în zona centrală a oraşului un apartament clasic cu două camere se vindea cu circa 90.000-100.000 de euro, acum acestea pot costa şi 150.000 de euro, dacă au potenţial comercial. În general, însă, se vånd cu 110.000-120.000 de euro“, spune Mirela Cioroabă, consultant la Free-Land Imobiliare Constanţa.
Viitorul rămåne nesigur
În ciuda scăderii vånzărilor consemnată în acest moment, analiştii estimează că în a doua jumătate a anului preţurile apartamentelor noi vor creşte în medie cu 10%-20%, cauzele fiind scumpirea materialelor de construcţii şi restricţionarea accesului la credite. În aceeaşi perioadă, apartamentele vechi sunt văzute ca victimă sigură, acestea urmånd să se ieftinească cu pånă la 15%. Există totuşi şi excepţii. „Zonele care se vor manifesta diferit sunt reprezentate de oraşele în care cererea este mult sub ofertă sau de cele cu un potenţial economic sau turistic ridicat (Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca)“, crede Violeta Cernica de la Coldwell Banker.
Potrivit firmei Agenţie.net, în Bucureşti au fost înregistrate, în luna iunie, 1.538 de oferte de apartamente cu două camere, cu 50% mai multe decåt în luna mai, toate aceste anunţuri de vånzare provenind direct de la proprietari. Creşterea ofertei este explicată prin intenţia proprietarilor de a vinde cåtă vreme preţurile se păstrează la un nivel ridicat, fiind alarmaţi de scăderile înregistrate în ultima perioadă şi de prognozele privind continuarea acestei tendinţe.
«În prima jumătate a anului, preţurile locuinţelor din majoritatea oraşelor mari au stagnat, în cazul celor noi înregistråndu-se scăderi doar în situaţii speciale.»
Violeta Cernica, Coldwell Banker
7% este scăderea consemnată de preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti, cu precădere în Sectorul 1, în intervalul mai-iunie 2008. În prezent, preţul pe mp în sectorul 1 este de 2.053 euro
Scadere constanta
Sumele cerute de proprietari pentru apartamentele vechi din Bcucureşti au scăzut constant în primele şase luni ale acestui an. Astfel, valoarea indicelui BREI V al Colliers International arăta un preţ mediu pe metrul pătrat de 1.875 de euro în ianuarie, pentru ca luna trecută acesta să scadă la 1.794 de euro