Preţurile principalelor materiale utilizate în construcţia unei case la roşu au scăzut sub nivelul pre­vizionat la începutul anului trecut, în ciuda crizei econo­mice, care a generat o reducere puternică a cererii. În acest moment, casele nou-construite au preţuri cu circa 15% mai mici decât cele ridicate în urmă cu un an, numai pe baza ieftinirii materialelor.

Previziunile producătorilor din industrie indică noi reduceri de preţ şi în 2010, la majoritatea materialelor, dar dezvoltările noi aşteaptă vremuri mai bune. Există şi excepţii, cum este piaţa metalelor, unde preţurile încep să intre pe un trend ascendent.

Capital a realizat o analiză a fluctuaţiilor de preţ înregistrate de oţel-beton, ciment, BCA, cărămidă, termopane şi ţiglă, materiale de bază în construcţia unei case la roşu. „Din semnalele primite până acum, nu cred că mai sunt rezerve de scădere a preţului la materialele de construcţie. Cred că se vor stabiliza. Există nişte zone speciale, cum este cazul pieţei metalelor, care nu sunt dependente de piaţa românească. Unde materia primă vine din străinătate, se aşteaptă uşoare creşteri de preţ. De regulă, când apar programe guvernamentale care includ materiale produse în străinătate, se manifestă o tendinţă de creştere a preţurilor“, a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

La nivelul cererii, constructorii nu întrevăd schimbări în bine, în condiţiile în care banii de la bugetul de stat se subţiază pe zi ce trece, iar absorbţia de fonduri europene pe zona construcţiilor este doar de 2%. Anul trecut, firmele din domeniu au supravieţuit din sumele încasate de pe urma proiectelor aflate în faze de finalizare, însă anul acesta nu se întrevăd prea mulţi dezvoltatori care să demareze lucrări noi. Compania de monitorizare a şantierelor Infobau a realizat, la începutul lunii mai, un studiu asupra solicitărilor de materiale de construcţii centralizate în decursul ultimelor două luni. În luna aprilie 2010 au fost centralizate 704 cereri de materiale, iar în luna martie 553, adică un total de 1.257 de solicitări. Prin comparaţie cu  intervalul martie-aprilie 2009, se observă o scădere cu 23,32%. Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a anunţat că în România există şantiere deschise pentru proiecte în valoare de circa 40 de miliarde de euro, cel mai vechi datând din anul 1974, însă multe sunt inutile şi greu de finanţat.

Pieţele străine fac muzica

Preţul oţelului-beton, produs care dă tonul în materie de costuri în construcţie, a crescut în ultimul an cu 25%, după ce în 2009 afişa o reducere de 50% faţă de 2008. În prezent, kilogramul de oţel-beton este vândut cu 2,1 lei, în comparaţie cu 1,6 lei, cât era în 2009.

„Preţul oţelului-beton va continua cursul ascendent impus, în principal, de creşterea preţului la fierul vechi atât în România, cât şi pe plan internaţional. Pe o piaţă globalizată a oţelului, nici producătorii şi nici distribuitorii de metal nu pot influenţa această tendinţă de creştere la oţel-beton, aspect de care trebuie să ţină seama consumatorii“, subliniază Călae Mândru, directorul adjunct al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal. Ponderea preţului de achiziţie al fierului vechi în preţul de vânzare al oţelului-beton este cuprinsă între 0,47% şi 0,60%. În cele mai multe situaţii, mişcările de preţuri la fierul vechi se simt în preţul oţelului-beton cu un decalaj de una sau două luni. Astfel, creşterea preţului la fier vechi, începută în ianuarie 2010, a declanşat creşterea preţului la oţel-beton în februarie şi martie. În  anul 2009, preţurile au atins un nivel minim în perioada mai – iulie, precum şi la sfârşitul anului. Astfel, preţul oţelului-beton importat din Turcia, cu o pondere de 60%-70% din piaţa importurilor, a afişat un minim de 318 – 325 euro pe tonă, în timp ce preţul la producătorul intern era de 337 – 356 euro pe tonă.

Acelaşi fenomen se constată şi în cazul învelitorilor metalice, care s-au scumpit în ultimul an cu 5%-8%, şi furnizorii aşteaptă în continuare majorări ale preţurilor. „Preţurile pentru Gerard, ţiglă metalică cu acoperire din piatră naturală, au înregistrat o majorare de aproximativ 4% în T1 2010, comparativ cu T1 2009, pe fondul creşterii preţului mondial al oţelului. În fapt, pentru tot ceea ce înseamnă materiale de construcţii cu componentă metalică, tendinţa generală pentru perioada următoare indică o majorare a preţurilor“, menţionează Dan Mircescu, directorul general al Final Distribution, importatorul şi distribuitorul ţiglelor metalice Gerard. Acest produs a înregistrat, în 2009, un volum de vânzări de peste 200.000 mp, dintr-un total al pieţei învelitorilor metalice cu acoperire din piatră estimat la aproximativ 250.000 mp în 2009, ajungând la o cotă de piaţă de 85% din piaţa de profil.

210-51819-capital_16.jpg

Cimentiştii strâng cureua

Consumul de ciment din România s-a redus anul trecut cu 25%-30%, diminuând cifrele de afaceri ale celor trei mari producători, Holcim, Lafarge şi Carpatcement. Acesta a scăzut de la peste zece milioane de tone, în 2008, la opt milioane de tone, anul trecut.

Preţul cimentului, material de bază în construcţia unei case, a scăzut cu 14% în ultimul an, de la 17,65 lei pe sac, în 2009, la 15,53 lei pe sac în mai 2010.

Trebuie luat în considerare, însă, faptul că în ianuarie 2009 cimentul putea fi cumpărat la sac de 50 kg, iar în momentul de faţă normele europene de sănătate şi securitate în muncă au impus sacul de 40 kg. Nici preţul cărămizii şi al BCA-ului nu a stat pe loc în ultimul an, ieftinirile mergând până la 19%, pentru că cele două segmente de piaţă merg pe supraproducţie. Potrivit PSC, preţul cărămizii cu goluri a scăzut cu 19%, de la 438 lei/mc, în 2009, până la 370 lei/mp în mai 2010. În cazul BCA-ului, scăderea medie este de 11%, de la 226 lei/mc la 202 lei/mc.

„Preţurile la BCA îşi vor continua şi în acest an scăderea, din lipsa cererii de pe piaţă. Dacă anul trecut preţurile s-au redus cu 15%-16%, anul acesta estimăm noi scăderi, de până la 8%, în funcţie de zonă. Ca volum, piaţa se va reduce în acest an cu 8%-10% din cauza lipsei proiectelor noi şi a creşterii capacităţilor – prin deschiderea fabricii Xella, care vine cu circa 400.000 mc. Volumul pieţei a fost anul trecut de 2,1 mil. mc, din care 150.000 mc sunt importuri“, comentează Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei Pro BCA şi CEO al producătorului de materiale de construcţii Macon-Simcor.

Campionii scăderilor de preţ

Producătorii de profile şi ferestre tip termopan au fost efectiv decimaţi de criza din imobiliare, din cele 6.000 de firme active la începutul lui 2009, circa 1.000 au intrat în faliment şi au adăugat la lista şomerilor între 5.000 şi 7.000 de oameni. Piaţa de profile PVC pentru uşi şi ferestre a scăzut, anul trecut, cu peste 50%, până la 400-450 de milioane de euro, nivel similar cu cel din 2005.

Datele PSC indică o scădere de preţ, în cazul tâmplăriei termoizolante, de 24%, de la circa 85 de euro/mp, cât era în 2009, până la 65 de euro/mp, în mai 2010. Reduceri de circa 15% au fost aplicate şi tencuielilor. Preţul unui metru pătrat de termosistem (mortarul, polistirenul, accesoriile şi tencuiala decorativă) a ajuns la 30-33 lei la clientul final.

„Acum operăm cu preţuri mai mici cu 15 procente faţă de 2008, la mai toate produsele noastre şi le vom menţine aşa până pe 31 mai. După această dată, trebuie să renunţăm la nivelul actual al preţurilor pentru că în tot acest timp am lovit puternic în profitul companiei“, explică Marcel Bărbuţ, proprietarul producătorului de materiale de construcţii AdePlast.

Reducerile de preţ, practicate de mai toţi jucătorii mari din industrie, au avut ca efect diminuarea numărului de producători activi. Dacă în perioada 2007-2008 existau aproximativ 60 de producători, acum au rămas în jur de 10-15 companii în afacerea cu mortare uscate.

210-51820-capital_17.jpg