Scăderea punctului de serviciu pentru medici, criticată
Scăderea punctului de serviciu pentru medici, criticată. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor din Ambulator, a argumentat că reducerea punctului de serviciu pentru medicii de familie și cei din ambulator de la 4,5 la 3,3 lei în acest an este inexplicabilă.
Medicul Cosmin Alexandrescu a declarat că este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. De asemenea, el spune că nu vede justificarea în condițiile în care România afirmă că are o creștere economică.
El a subliniat că într-o astfel de situație este inexplicabil să scadă finanțarea la sănătate. România se află oricum pe penultimul loc în UE în ceea ce privește alocările bugetare pentru sănătate.
Alexandrescu a exprimat opinia că probabil ne dorim ultimul loc, care să nu fie concurat de nimeni.
”Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru şi nu văd justificarea în condiţiile în care România susţine că are o creştere economică. Dacă ai o creştere economică şi în același timp eşti pe penultimul loc în UE din punctul de vedere al alocărilor bugetare pentru sănătate, cum îţi permiţi să scazi finanţarea la sănătate? Probabil că ne dorim ultimul loc, care să nu fie concurat de nimeni”, a declarat medicul Cosmin Alexandrescu, la Medika TV, marţi seară.
Medicul a argumentat că măsura este ilogică și are la bază faptul că singura modalitate de optimizare a cheltuielilor în sistemul de sănătate constă în reducerea internărilor:
- evitabile
- neesențiale
El a subliniat că pentru a realiza această reducere, este necesar să se oprească pacientul la nivelul medicului de familie sau al ambulatoriului de specialitate.
Medicul a explicat că ambulatoriul de specialitate, format din peste 20 de specialități medicale, se ocupă de cazurile care depășesc competențele medicului de familie.
”Este o măsură lipsită de logică şi din cauza faptului că singura posibilitate de optimizare a cheltuielilor în sistemul de sănătate este aceea prin care reduci internările evitabile sau nenecesare. Or, pentru a putea reduce aceste internări care sunt mai costisitoare, nu ai altă cale decât oprirea pacientului la nivelul medicului de familie, respectiv al ambulatoriului de specialitate.
Ambulatoriul de specialitate, medicii din diversele specialităţi, sunt peste 20 de specialităţi medicale, rezolvă cazurile care depăşesc competenţele medicului de familie.
Medicul de familie este prima linie de intrare în sistem, care se ocupă de prevenţie, de urmărirea pacienţilor stabilizaţi, rezolvă unele acutizări în limitele competenţelor sale, dar de la un punct încolo este depăşit din punct de vedere al competenţelor şi atunci pacientul ar trebui să aibă două căi deschise: cazurile care nu sunt grave şi pot fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate, după care pacientul se întoarce la medicul de familie, iar a doua cale este a pacienţilor cu cazuri grave care nu pot fi rezolvaţi în ambulatoriu şi care se rezolvă în spital”, a explicat medicul.
Reducerea finanțării nu este justificată
Președintele Asociației Medicilor din Ambulator a menționat că există și o lipsă semnificativă de medici în acest domeniu.
Alexandrescu a afirmat că reducerea finanțării este un act de inconștiență profundă și care nu este justificat:
- logic
- medical
- financiar prin nimic
El a considerat această măsură voluntară lipsită de o viziune strategică pentru sistemul de sănătate și a susținut că trebuie corectată cât mai urgent.
”A reduce finanţarea în condiţiile în care necesarul de norme, de medici în ambulatoriul de specialitate este de 20.000, din care sunt ocupate doar 11.000, deci aproape jumătate din necesar lipseşte, să reduci şi mai mult finanţarea înseamnă un act de profundă inconştienţă şi care nu se justifică logic, medical, financiar prin nimic. Este o măsură voluntară lipsită de orice viziune strategică pentru sistemul de sănătate, care trebuie cât mai grabnic corectată”, a spus Alexandrescu.
Pacienții riscă să fie nevoiți să plătească pentru serviciile medicale
Specialistul a subliniat că, în absența unor modificări, pacienții vor fi obligați să suporte costurile serviciilor medicale.
Alexandrescu a menționat că tinerii medici de familie nu vor avea posibilitatea să înființeze noi cabinete. Acesta spune că medicii tineri vor avea nevoie de finanțare. Astfel, ei vor trebui să acceseze credite bancare.
”La nivelul întregii ţări actele adiţionale semnate cu furnizorii serviciilor de sănătate sunt până la 31 ianuarie. De la 1 februarie nu există acte adiţionale de continuare a activităţii. Dacă nu se rezolvă până la 31 ianuarie această problemă, iar medicii de familie, de ambulator, poate şi unele spitale, nu vor mai semna contracte cu CNAS, din acel moment pacientul nu va mai putea să meargă la consultaţie gratuită, nu va mai putea primi reţetă compensată, nu va mai primi bilet de trimitere, bilet de internare, concedii medicale, adeverinţe. Noi am depus un jurământ şi nu vom lăsa pacienţii să moară la uşa cabinetelor. Acei pacienţi care sunt cu adevărat urgenţe vor fi îngrijiţi, dar ceilalţi, care nu sunt neapărat urgenţe medicale, nu vor avea altă soluţie decât să îşi plătească aceste servicii”, a precizat preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator.