Scăderea severă a economiei în primul trimestru a fost determinată în principal de contraperformanţa în industrie şi servicii şi face mai dificilă atingerea prognozei pentru întregul an convenite de autorităţi cu FMI şi CE, afirmă analiştii, care sunt surprinşi de amplitudinea declinului PIB.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că economia s-a contractat cu 6,4% în primul trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv cu 2,6% faţă de ultimele trei luni din 2008.

În acelaşi timp, economia a intrat în recesiune tehnică deoarece PIB-ul a scăzut, ajustat sezonier, două trimestre consecutiv comparativ cu trimestrele respective anterioare. În ultimul trimestru din 2008, economia a scăzut, ajustat sezonier, cu 3,4% comparativ cu trimestrul anterior.

„Rezultatele au fost peste aşteptările noastre şi ale pieţei şi ne gândim să ne revizuim descendent previziunea de PIB pentru anul acesta. Industria şi serviciile au fost principalele sectoare care au determinat o asemenea contracţie a economiei, în timp ce performanţa pozitivă modestă a construcţiilor şi a agriculturii nu a reuşit să contrabalanseze evoluţia din primul trimestru, mai ales că au o pondere scăzută în formarea PIB. Devine tot mai evident că românii şi-au modificat comportamentul de consum şi se orientează către economisire”, a declarat pentru Mediafax economistul-şef al Volksbank, Melania Hăncilă.

Analiştii economici contactaţi de Mediafax anterior publicării datelor privind PIB-ul din primul trimestru au prezentat estimări privind contracţia economică cu rate anuale cuprinse între 2% şi 4,1%, cele mai multe proiecţii mergând pe o scădere de 2,5%.

„Noi ne-am aşteptat la 4,1%. Cifra de 6,4% este mai mult decât ne-am aşteptat. Această cifră afectează segmentul investiţional, care părea că-şi revine în ultimele două săptămâni. Se va inversa trendul. Vom avea o presiune pe curs şi pe burse, în sensul scăderii investiţiilor”, a afirmat economistul-şef al Unicredit, Rozalia Pal.

În condiţiile actuale, fiecare bănuţ este important

Analişttii sunt de părere că rezultatele din primul trimestru vor face mai dificilă atingerea nivelului de -4% de creştere economică estimat de autorităţi şi FMI.

„Mai sunt încă şanse pentru o scădere economică mai mică de 4%, însă autorităţile trebuie să ia măsuri urgente şi să demareze proiectele de investiţii, şi să mărească gradul de absorţie al fondurilor europene deoarece, în condiţiile actuale, fiecare bănuţ este important şi doar un managementul eficient al lichidităţilor şi al cheltuielilor bugetare mai poate netezi contracţia economică”, a spus Hăncilă.

Pal consideră că economia va scădea şi în următoarele trimestre, arătând că veştile proaste nu vin doar din România.

„Cred că e o surpriză negativă nu numai pentru România, dar şi pentru alte ţări, precum Germania, care a avut o scădere economică de 3,8%. E un val de mesaje negative peste aşteptări”, a arătat Pal.

Trimestrele 3 şi 4 ar putea „să arate mai bine”

Economistul ING Bank România Vlad Muscalu consideră că trimestrele 3 şi 4 ar putea „să arate mai bine” şi crede că este dificil, dar nu imposibil, ca nivelul de -4% să fie atins la finele anului, în contextul în care „se pleacă deja cu un dezavantaj”.

„Ce ştim cu certitudine este scăderea drastică a producţiei industriale. De asemenea, este o corecţie mult mai mare pe partea de consum. Deja şi la investiţii am intrat în teritoriu negativ. Pe de altă parte, exportul net a contribuit pozitiv”, a continuat reprezentantul Unicredit.

Hăncilă opinează că amplitudinea scăderii PIB în primul trimestru ar putea avea efecte negative asupra cursului de schimb şi accelera procesul dezinflaţionist odată cu scăderea cererii, ceea ce ar putea determina banca centrală să relaxeze mai mult politica monetara în acest an.

Pe de altă parte, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, afirmă că primul trimestru nu este relevant pentru întregul an.

„Trimestrul 4, care probabil va fi cel mai bun din 2009, are o pondere aproape dublă faţă de primul”, a explicat Anghel.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi „Am intrat în recesiune economică”. 
Citeşte şi „Boc: Eu văd partea plină a paharului”.
Citeşte şi „Europa se afundă în recesiune”.