Scăderea ratelor dobânzii: Sectoarele care pot beneficia din această situație

calcule financiare

SURSA FOTO: dreamstime

Recenta reducere a ratelor dobânzii de referință de către Rezerva Federală a SUA a adus speranțe atât pentru companii, cât și pentru investitori, după o perioadă prelungită de condiții economice restrictive care amenințau o posibilă recesiune.

Reducerea ratelor dobânzii cu 0,5% a arătat însă piețelor că Fed este hotărâtă să ia măsuri pentru a preveni acest lucru, iar acum piața se așteaptă la o reducere de încă 1% până la sfârșitul anului.

Banca Centrală Europeană a redus deja ratele dobânzii de două ori în ultimele trei luni și se îndreaptă spre mai multe reduceri în acest an, deoarece datele arată o slăbiciune a economiei europene. Scăderea ratelor dobânzii va stimula unele sectoare și va ajuta economia să intre pe o traiectorie de creștere, transmite analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Impactul asupra consumului și investițiilor

În perioadele de încetinire economică, băncile centrale reduc adesea rata dobânzii cheie pentru a stimula activitatea financiară. Reducerea ratelor dobânzii este considerată, în general, un catalizator al creșterii, făcând împrumuturile mai ieftine pentru consumatori și companii. Acest lucru va stimula atât consumul, cât și investițiile. În timp ce în UE consumul este de aproximativ 53%, în Statele Unite acest procent este de aproape 68% din PIB.

Prin urmare, scăderea dobânzilor poate duce la creșterea împrumuturilor, la stimularea investițiilor, la creșterea profiturilor companiilor, la o creștere economică mai robustă, dar și la creșterea prețurilor acțiunilor. De asemenea, reducerea dobânzilor în SUA are un impact pozitiv și asupra companiilor din alte regiuni ale globului.

De exemplu, în Europa, majoritatea companiilor din indicele bursier DAX generează doar o mică parte din veniturile lor pe piața locală. Pentru primele cele mai performante cinci acțiuni listate pe bursa din Frankfurt, ponderea medie a veniturilor generate pe piața internă este de doar 26,8%, mai spune Maioreanu.

Bunurile de consum discreționar

Sectorul bunurilor de consum discreționar tinde să înregistreze performanțe bune în mediile cu rate scăzute ale dobânzilor, deoarece costurile de împrumut sunt mai mici, facilitând finanțarea de către consumatori a obiectelor scumpe, cum ar fi automobilele, electronicele, electrocasnicele dar și a vacanțelor. Cu un venit disponibil mai mare și credite mai ieftine, cheltuielile de consum cresc de obicei, determinând venituri și profituri mai mari pentru companiile din acest sector.

Cu toate acestea, va fi nevoie de ceva timp pentru ca sectorul să crească, deoarece efectele reducerii ratelor dobânzii nu sunt imediate.

Tehnologie

Un alt sector care prosperă într-un mediu cu rate scăzute ale dobânzii este cel al tehnologiei, a precizat Bogdan Maioreanu. În timp ce în ultimul an acest sector, în special prin acțiunile celor „șapte magnifici” (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms și Tesla), a fost cel care a dus piața bursieră din SUA la noi înălțimi, reducerile ratei dobânzii ar trebui să avantajeze companiile “de creștere”.

Motivul este că aceste companii au nevoie de mulți bani pentru a crește, cel mai probabil din împrumuturi, iar scăderea ratelor dobânzii va reduce costurile și le va scurta drumul către profitabilitate.

De asemenea, companiile având capitalizare mică beneficiază adesea de reducerile dobânzilor, deoarece costurile mai mici ale împrumuturilor le ajută să obțină capital pentru proiecte noi și să scadă costurile serviciului datoriei. În același timp, companiile bogate în numerar ar putea să își vadă câștigurile financiare diminuate.

Imobiliare

Sectorul imobiliar beneficiază și el în mod semnificativ de ratele scăzute ale dobânzilor, deoarece costurile mai mici ale împrumuturilor fac mai accesibilă pentru consumatori și companii finanțarea achizițiilor de proprietăți. Acest lucru stimulează, de asemenea, sectoarele construcțiilor și materialelor.

În prezent, în SUA există un deficit de aproximativ 4 milioane de locuințe, conform celor mai recente analize ale Asociației Naționale a Agenților Imobiliari. Acest dezechilibru este de natură să ducă la creșterea prețurilor în unele regiuni.

În plus, scăderea ratelor dobânzii va stimula investițiile în noi proiecte de construcții și poate duce la creșterea consumului de materiale.

Previziunile investitorilor

Cu toate acestea, beneficiile reducerii ratelor dobânzii nu se vor vedea imediat în economie. Alți factori externi, cum ar fi situația geopolitică sau creșterea tarifelor vamale pentru importurile anumitor bunuri, pot influența modul în care diferite sectoare vor funcționa în perioada următoare. Dar pentru investitori, reducerile ratei dobânzii sunt un eveniment mult așteptat pentru care se pregăteau deja.

Cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, arată că la sfârșitul trimestrului al doilea, 69% dintre investitorii individuali la nivel global, 79% dintre Cehi, 76% dintre cei din SUA, și 75% dintre cei din România aveau numerar în portofolii, gata să plece în căutarea companiilor cu prețuri mici, care au suferit în perioada dobânzilor ridicate, dar care acum sunt gata să profite de reducerea costurilor de finanțare.