Scăderea revine «în forţă» la BVB

Piaţa de la Bucureşti a marcat scăderi violente în ultima săptămână, după evoluţia surprinzător de stabilă din perioada anterioară, iar deprecierile au ajuns până la 10% într-o singură şedinţă pentru câteva blue-chipsuri, cum ar fi Banca Transilvania sau SIF Banat-Crişana. Indicii au stabilit noi niveluri minime pentru ultimii cinci ani, evoluţiile fiind dictate în continuare de pieţele externe. Cele mai afectate au fost acţiunile financiare. Acţiunile Băncii Carpati

Piaţa de la Bucureşti a marcat scăderi violente în ultima săptămână, după evoluţia surprinzător de stabilă din perioada anterioară, iar deprecierile au ajuns până la 10% într-o singură şedinţă pentru câteva blue-chipsuri, cum ar fi Banca Transilvania sau SIF Banat-Crişana.

Indicii au stabilit noi niveluri minime pentru ultimii cinci ani, evoluţiile fiind dictate în continuare de pieţele externe. Cele mai afectate au fost acţiunile financiare. Acţiunile Băncii Carpatica şi Erste Bank au pierdut, în ultima săptămână, aproximativ 30% şi au stabilit noi niveluri minime istorice de tranzacţionare. Banca Transilvania a trecut sub valoarea nominală, ultima tranzacţie fiind încheiată la 0,89 lei, în scădere săptămânală de 25%. Acţiunile SIF-urilor au pierdut aproape 23%, cele mai afectate fiind cele ale SIF Banat‑Crişana (-25%). SIF Moldova a marcat cea mai redusă scădere, de 20%.

Vineri au fost momente de panică, în care acţiuni importante, precum Banca Transilvania, SIF Banat‑Crişana sau SIF Transilvania, s-au tranzacţionat şi cu scăderi de peste 10%. Acţiunile listate la BVB au început să scadă încă de la jumătatea anului 2007, anticipând cu mai bine de un an şi jumătate în urmă problemele cu care se confruntă în prezent companiile. Rămâne de văzut dacă piaţa va reuşi să anticipeze la fel şi revenirea economiei româneşti.

Începutul de an este la fel de dezastruos pentru deţinătorii de acţiuni precum cel din 2008. În pieţele regionale, scăderea medie este de aproximativ 15% faţă de începutul anului, dacă luăm ca referinţă nivelul de joi, 22 ianuarie, comparativ cu o scădere de 17% în perioada similară a anului trecut. În topul celor mai afectate pieţe din această categorie avem din nou bursa de la Bucureşti, cu o scădere de aproape 33% (indice ROTX calculat în euro), care este chiar peste cea din aceeaşi perioadă a anului trecut (-28,5%).

Probleme mari în Europa şi în Asia

În pieţele consacrate, indicii au pierdut, în şedinţele din ianuarie, între opt şi 12 procente, mai afectate fiind pieţele europene şi asiatice. Se remarcă şi evoluţia mult mai bună a companiilor din domeniul tehnologic, indicele Nasdaq 100 fiind în scădere cu doar 3,6%. La baza acestor evoluţii descendente se află, în continuare, companiile din domeniul financiar, respectiv cele bancare.

Pierderile a­­nunţate de acestea sau semnalele de alarmă legate de rezultatele viitoare au sporit temerile privind continuarea activităţii unor bănci importante fără noi ajutoare din partea guvernelor. La începutul săptămânii, acţiunile Royal Bank of Scotland s-au prăbuşit după ce reprezentanţii băncii au afirmat că pierderea anuală se poate ridica la 41,6 miliarde dolari, aceasta fiind cea mai însemnată pierdere raportată istoric de o companie britanică. Valoarea de piaţă a pierdut, luni, două treimi, ultima tranzacţie fiind cu 65% sub nivelul de vineri.

Pierderi bancare

Indicele companiilor bancare din zona CEE şi-a majorat pierderea în acest an la aproape 26% la finalul şedinţei de joi, iar pentru ultimul an pierderea trece de 63%. Acţiunile Erste Bank s-au tranzacţionat şi sub 10 euro pe piaţa de la Viena, acest nivel fiind minimul de tranzacţionare din ultimii zece ani. Cursul maxim atins a fost de peste 60 de euro în prima parte a anului 2007.

Un nou minim istoric s-a înregistrat vineri şi pentru acţiunile Raiffei­sen Bank, la sub 13,5 euro, nivel de zece ori mai redus decât cel de la jumătatea anului 2007. Este de aşteptat ca şi perioada imediat următoare să fie dificilă pentru investitorii de la bursă. Peste aproximativ o săptămână va începe publicarea rezultatelor preliminate pe anul trecut pentru companiile listate. În plus, este de aş­teptat ca foarte puţine societăţi să acorde dividende pe fondul lipsei actuale de lichidităţi.