Guvernul estimează că va reduce cheltuielile de personal din sectorul bugetar, în al doilea semestru al anului, cu 5,39 miliarde lei, reprezentând 1,06% din PIB, prin diminuarea cu 25% a salariilor începând cu 1 iunie, conform unui document al Ministerului Finanţelor.

Astfel, aplicarea măsurii de reducere a cheltuielilor salariale cu 25% în tot sectorul bugetar, respectiv la un număr de 1.360.376 bugetari, ar reduce cheltuielile statului cu salariile în cea de-a doua parte a anului cu 5,39 miliarde lei, se arată în nota de fundamentare a măsurilor de reducere a cheltuielilor.

Potrivit documentului, câştigul mediu salarial în sectorul bugetar este de 2.239 lei.

Reducerea cu 15% a cheltuielilor sociale  economiseşte 1% din PIB

Documentul indică totodată că Executivul mizează şi pe reducerea cu 5,2 miliarde lei (1% din PIB) a cheltuielilor cu asistenţa socială, urmare a diminuării cu 15% a pensiilor şi altor drepturi sociale.

Potrivit reprezentanţilor Finanţelor, în lipsa unei măsuri de diminuare a prestaţiilor sociale cu 15%, cheltuielile cu asistenţa socială în bugetul general consolidat ar fi ajuns la 69,464 miliarde lei, faţă de cât erau prevăzute în bugetul adoptat la începutul acestui an, de 64,864 miliarde lei, din cauza „influenţelor suplimentare din înrăutăţirea cadrului macroeconomic”.