Scăderea vânzărilor de vaccinuri reduc câștigurile trimestriale ale BioNTech

BioNTech, Pfizer

Sursă: Dreamstime

Grupul german BioNTech, care a dezvoltat vaccinul Covid-19 împreună cu Pfizer, a anunţat că profitul său net a scăzut semnificativ în primul trimestru din 2023, în urma cererii mai reduse pentru dozele de vaccin.

BioNTech, grupul german de biotehnologie care a dezvoltat împreună cu Pfizer vaccinul Covid-19, a anunţat luni că profitul său net a scăzut semnificativ în primul trimestru din 2023. Cauza: cererea tot mai redusă pentru dozele de vaccin.

BioNTech se concentrează acum pe dezvoltarea de noi produse, în special în domeniul tratării cancerului, transmit DPA şi Reuters.

Profitul net a scăzut la 502 milioane de euro în primele trei luni din acest an, de la 3,7 miliarde de euro în urmă cu un an, în urma reducerii vânzărilor de vaccinuri.

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, un pas important către sfârşitul pandemiei care s-a soldat cu peste 6,9 milioane de victime, a afectat economia globală şi a devastat comunităţi.

Veniturile scad drastic

BioNTech a confirmat luni că în acest an se aşteaptă la venituri de pe urma vaccinului de aproximativ cinci miliarde de euro, în scădere de la 17,2 miliarde de euro anul trecut.

De asemenea, în primul trimestru din 2023 veniturile au scăzut la 1,27 în miliarde de euro, de la 6,37 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

Compania, care avea numerar şi creanţe de 18,6 miliarde de euro la 31 martie 2023, a realizat o serie de preluări şi a încheiat alianţe pentru a-şi extinde activitatea în domeniul tratării cancerului. De asemenea, BioNTech lucrează la vaccinuri pentru infecţii cum ar fi tuberculoza şi zona zoster.

Luni, directorul general al BioNTech, Ugur Sahin, anunţa că firma pregăteşte un nou vaccin Covid-19, mai avansat, pentru această toamnă.

În martie, BioNTech a precizat că intenţionează să cheltuiască cu până la un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) mai mult pe activităţi de cercetare-dezvoltare (R&D) anul acesta.

De asemenea, compania va răscumpăra acţiuni de până la 500 milioane de dolari în 2023, după ce a obţinut peste 21 miliarde de euro în urma succesului vaccinului Covid-19, dezvoltat împreună cu producătorul american de medicamente Pfizer Inc. Până în 17 martie, BioNTech a răscumpărat acţiuni de 1,3 miliarde de dolari.

BioNTech a informat că intenţionează să aloce anul acesta 2,4 – 2,6 miliarde de euro în activităţi de cercetare-dezvoltare, faţă de un nivel de 1,54 miliarde de euro anul trecut.

Țările UE chemate să achite jumătate din prețul unui vaccin

Având în vedere excedentul de vaccinuri împotriva COVID-19, Pfizer Inc. și BioNTech au propus Uniunii Europene ca statele membre să plătească jumătate din prețul pentru fiecare dintre cele aproximativ 70 de milioane de doze anulate.

Potrivit Financial Times, blocul comunitar negociază un acord revizuit cu BioNTech/Pfizer, deși în primăvara anului 2021, Parchetul European a deschis o anchetă privind contractul iniţial semnat cu compania Pfizer/BioNTech.

Noul contract include o nouă prevedere conform căreia statele membre să plătească jumătate din preț, adică aproximativ 10 euro, pentru fiecare din cele aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin anulate în fiecare an până în 2026. De asemenea, statele membre au dreptul de a trece la noi tipuri de vaccin concepute pentru orice viitoare versiuni ale virusului.

Reuters relata în luna ianuarie a acestui an că se poartă discuții între blocul comunitar și producătorii de medicamente, în vederea reducerii celor 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care Bruxelles-ul s-a angajat să le cumpere în acest an, în schimbul unui preţ mai mare.