Pieţele de capital internaţionale sunt traversate de o undă de şoc venită din Grecia unde băncile sunt cu lacătul pe uşă. Care a fost reacţia la Bucureşti? Indicii bursieri de la BVB consemnau deprecieri cu puţin sub două procente, în timp cel mai lichid emitent, Fondul Proprietatea (FP) pierdea numai 0,56% la capitalizarea bursieră. "Piaţa este destul de negativă". Sunt scăderi ca urmare a crizei din Grecia", a declarat pentru Capital Marcel Murgoci, director de trazacţionare la SSIF Estinvest. El ne-a sesizat că la începutul zilei a fost o aglomerare de ordine în piaţă ceea ce a şi ridicat rulajele la un nivel de două milioane de euro în prima jumătate de tranzacţionare ceea ce este mult peste media obişnuită. "A fost la început agitaţie; acum piaţa este mai liniştită", a mai spus brokerul.
Ce fac acţiunile bancare?
Criza elenă este despre bănci. Cum au resimţit băncile de la cota BVB şocul transfrontalier? Cea mai lichidă acţiune bancară, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), cu volume depăşind cu puţin 470.907 lei după o oră de tranzacţionare, scădea cu 2,34%, în timp ce Banca Transilania (TLV) pierdea numai 1,87% la capitalizarea bursieră pe rulaje de 459.425 lei. Un recul ceva mai puternic, de 2,95%, îl înregistrau acţiunile Bănci Comerciale Carpatica (BCC) care adunaseră transferuri în valoare de 90.215 lei. "Băncile nu fac notă discordantă", spune Murgoci exemplificând că acţiunile TLV se depreciază sub media pieţei în timp ce acţiunile OMV Petrom (SNP) scădeau cu peste două procente.
Piaţa nu îşi pierde tonusul
Cât de dură este reacţia investitorilor? În niciun caz nu este panică precum se întâmpla în anii 2007-2008, zice brokerul de la Estinvest. "Încă se mai simte un optimism", şi există cumpărători la nivelurile actuale. "Piaţa îşi păstrează tonusul în continuare", a conchis Murgoci.