Măsurile la nivel global prin care autorităţile au încercat să stabilizeze pieţele financiare nu şi-au atins scopul, investitorii fiind nevoiţi să încheie încă o săptămånă extrem de dificilă.

În toate pieţele de acţiuni s-au înregistrat scăderi importante în ultima săptămånă, titlurile fiind afectate indiferent de sectorul de activitate sau de situaţia financiară. Tranzacţiile se fac în panică, ceea ce determină evoluţii imprevizibile şi importante ca amploare. Ultimele şedinţe de tranzacţionare au adus deprecieri de peste 5%-6% pentru indicii pieţelor consacrate şi chiar mai mari în pieţele regionale. Dacă pånă acum eram obişnuiţi ca pieţele din Rusia să fie frecvent suspendate, ultima săptămånă a adus astfel de măsuri în tot mai multe pieţe de acţiuni, inclusiv pe cea din Bucureşti.

Miercuri, tranzacţiile au fost oprite la BVB după aproximativ o oră, din cauza scăderilor dure, iar vineri piaţa s-a aflat în starea de predeschidere (în care nu se efectuează tranzacţii, ci doar se pot introduce şi anula ordine), fiind deschisă doar în final. Cu o scădere în primele şapte şedinţe din octombrie de 21% pentru principalul indice al pieţei americane, Dow Jones Industrial Average, investitorii şi-au reamintit de precedentul crah bursier, din octombrie 1987, cånd indicele a pierdut în luna respectivă 23%. A recuperat jumătate din scădere în anul următor, iar în 1989, a depăşit valorile dinainte de prăbuşire.

Cădere liberă

Cotaţiile emitenţilor de la BVB au fost în cădere liberă, care nu reflectă situaţia actuală a economiei, sentimentul de panică fiind nejustificat la un asemenea nivel.

Economia va avea de suferit din cauza contextului extern, dar nu putem explica fundamental o scădere a indicelui SIF-urilor cu 45% doar în ultima săptămånă şi cu peste 80% de la începutul anului. Scăderi mari au înregistrat şi acţiuni precum BRD (-35%), Petrom (-34%), Transelectrica (-31%), SSIF Broker (-44%), Impact (-45%). Investitorii trebuie să fie conştienţi în această perioadă atåt de riscul investiţiei în acţiuni pe o piaţă care nu respectă nicio regulă fundamentală, cåt şi de riscul de a marca pierderea din ultimele luni la aceste niveluri de preţ.

129-20431-39bursa41.jpg