Rezultate Doar o treime din fonduri, in special cele de actiuni si diversificate, au reusit sa acopere inflatia in primul trimestru al anului
Fondurile deschise de investitii au continuat in 2005 istoricul foarte bun de randamente. Noul an a adus insa scaderi mai mari sau mai mici, ca urmare a evolutiei actiunilor la bursa. Previziunile pentru a doua jumatate a lui 2006 raman totusi optimiste. Dupa un prim trimestru cu corectii negative, urmatorul devine un moment foarte bun de investire in fondurile de actiuni, unde pot fi cumparate unitati la valori diminuate.
In pofida scaderilor inregistrate succesiv in februarie si martie pe piata bursiera, industria fondurilor si-a continuat, in trimestrul I 2006, ritmul sustinut de dezvoltare impus inca din partea a doua a anului trecut. Pe piata, au aparut si noi actori. In martie, EFG Mutual Funds Management Romania SA a lansat doua noi fonduri: “Bancpost Plus” (monetar) si “Bancpost Active Balanced” (diversificat), ambele avand deja cote de piata importante. In plus, a fost primit in randul Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) un nou membru: SAI Star Asset Management SA, care in aprilie a lansat fondul diversificat STAR FOCUS si fondul de actiuni STAR NEXT.
Fondurile deschise au inregistrat, pe ansamblu, in primele trei luni din 2006, o crestere a activelor nete de peste 35,5% fata de 31 decembrie 2005. In martie, fondurile diversificate au continuat sa isi consolideze cota de piata, pana la 37,5%, reusind sa “detroneze”, intr-un interval de un an, fondurile monetare. Cateva procente in plus la cota de piata au mai castigat si fondurile de actiuni, la finele lunii martie ajungand la 22,3%.
Fondurile diversificate devin lideri de piata
Campioni la randamente, dupa primul trimestru, raman totusi fondurile de actiuni
“Atractia” trimestrului I pentru investitori au fost, cu siguranta, fondurile diversificate si cele de actiuni, in timp ce fondurile monetare, desi foarte lichide, pierd treptat teren.
Cele mai bune performante, la fondurile de actiuni
Cu expunere considerabila pe piata bursiera, in medie 60% din activele nete, fondurile de actiuni au inregistrat pe linie, in luna martie, performante negative. Cu un randament mediu pe categorie de 8,2% in ianuarie, fondurile de actiuni au scazut, pana la sfarsitul primului trimestru, la un randament mediu de 2,2%. Aceste corectii insa nu au facut decat sa diminueze usor din performantele cumulate pe ultimele 12 luni, performante care, in medie, inseamna peste 24%.
Cu cea mai mare expunere pe actiuni cotate din categorie, FDI Napoca inregistreaza, in luna martie, si cea mai severa corectie din categoria fonduri de actiuni, anume -4,3%, urmat indeaproape de FDI Intercapital cu -3,9% si FDI Omninvest cu -3,3%.
Nu intamplator insa, acestea sunt fondurile care detin si cele mai bune performante pe ultimele 12 luni, si anume: 39,2% – Omninvest, 28,1% – Napoca si 25% – Intercapital.
Pe trimestrul I, performerul categoriei (si datorita unei expuneri foarte mici pe bursa) a fost Fondul Oportunitati Nationale, administrat de SAI Vanguard Asset Management SA, cu un randament de 5,60%. FON este urmat in topul performantelor de FDI Omninvest, administrat de SAI SIRA SA, si de FDI Intercapital, administrat de Certinvest SAI SA, cu un randament de 3,90%. In urma corectiilor negative din martie si a scaderii valorii unitatii de fond, trimestrul urmator devine un moment foarte bun de investire in fondurile de actiuni.
Fondurile diversificate, record la cota de piata
La aceasta categorie, ponderea actiunilor cotate pe BVB detinute in portofoliile fondurilor fiind sensibil mai mare (25,6% medie fata de 3,4% medie la FDI de obligatiuni), evolutia pietei bursiere din februarie si martie a adus, pe termen scurt, corectii negative pentru valoarea unitara a activului net, la majoritatea fondurilor.
Astfel, patru dintre cele noua fonduri au inregistrat, in primul trimestru din 2006, corectii negative. La polul opus, in topul performantelor se situeaza FDI Transilvania, administrat de SAI Globinvest SA, cu 3,90%, urmat indeaproape de Capital Plus, administrat de Certinvest SAI SA, cu 3,20%. Fondurile diversificate sunt excelente instrumente de economisire pe termene medii si lungi, datorita echilibrului dintre riscuri si castiguri potentiale.
Crestere de 10% in aprilie la fondurile de obligatiuni
In afara de FDI Europa Obligatiuni, a carui performanta trimestriala a fost negativa, celelalte fonduri de obligatiuni au inregistrat un randament mediu de 1,17%, evidentiindu-se fondurile BCR Clasic si Orizont, administrat de Certinvest SAI SA.
Pentru FDI Europa Obligatiuni, se impune mentiunea ca, fiind un fond denominat in valuta (EUR, RON, zlot si forint), este relativ volatil pe termene scurte.
Fondurile de obligatiuni raman solutia ideala pentru investitorul cu aversiune mare la risc si care doreste o alternativa la depozitul bancar pe termen de un an. Previziunile pentru aceasta categorie de fonduri sunt dintre cele mai bune, fiind anticipata o evolutie favorabila a pietei obligatiunilor. De asemenea, fondurile de obligatiuni pot face plasamente pe piata de capital cu maximum 10-20% din activ. Specularea de catre administratori a unor momente bune de piata poate aduce investitorilor randamente superioare.
Cele mai mari iesiri nete de
capital la fondurile monetare
La aceasta categorie, numarul fondurilor a sporit la trei prin aparitia pe piata, in cursul lunii martie, a fondului Bancpost Plus. De remarcat ca toate fondurile au avut, pe primul trimestru, o performanta medie de 1%, situandu-se astfel sub nivelul inflatiei.
Desi incadrat conform clasificarii UNOPC la categoria fonduri de obligatiuni si instrumente cu venit fix, Tezaur, administrat de Certinvest SAI SA, este, prin modul sau de functionare, un fond monetar. Comisionul de rascumparare pe acest fond este zero, iar retragerile sunt onorate in termen de maximum 48 de ore.
Un indicator extrem de important pentru evolutia unui fond pe termen lung il reprezinta intrarile nete de capital (diferenta dintre volumul subscrierilor si cel al rascumpararilor, calculata pe o anumita perioada). Astfel, in martie, volumul de intrari nete de capital a fost important: peste 13 milioane de lei, ceva mai mic decat in luna anterioara, si datorita nivelului ridicat de rascumparari inregistrat la categoria fondurilor monetare.
Faptul ca celelalte categorii de fonduri deschise au avut, in general, intrari nete de capital apropiate de cele din luna anterioara, demonstreaza ca, incet dar sigur, investitorii acestor fonduri incep sa invete ca rabdarea este una dintre calitatile cele mai importante. Pe termen lung, efectele unei evolutii negative a pietei bursiere asupra fondurilor de investitii sunt estompate de performantele realizate.
Pe viitor, semn de maturizare a pietei, se estimeaza o scadere a interesului investitorilor pentru aceasta categorie. Fondurile monetare continua insa sa exceleze in ceea ce priveste lichiditatea, ele ramanand o excelenta alternativa la contul curent bancar.
Alte organisme de
plasament colectiv (AOPC)
AOPC-urile sunt constituite ca fonduri inchise de investitii sau ca societati de investitii de tip inchis, care atrag, in mod public sau privat, resursele financiare ale persoanelor fizice sau juridice. AOPC-urile isi pot plasa activele intr-o paleta mai larga de instrumente financiare decat fondurile deschise de investitii si pot avea perioade predeterminate de subscriere si de rascumparare.
In luna martie, categoria fondurilor AOPC a avut un parcurs liniar, asemanator cu cel din februarie. si aici evolutia pietei bursiere si-a pus amprenta pe performanta fondului inchis de actiuni BT Invest, -3,4%. Pe intreg trimestrul I, insa, fondurile AOPC au avut evolutii pozitive, lider fiind fondul de actiuni BT Invest, cu o performanta de 8,8%.
Piata fondurilor deschise de investitii ofera investitorilor, pe langa un management profesionist si acces la o varietate mare de instrumente financiare, posibilitati reale de crestere a economiilor personale pe termene medii si lungi. Dovada este istoricul de randamente obtinute de-a lungul anilor. Spre exemplu, la categoria fondurilor diversificate, media anuala a cresterii celor mai performante trei fonduri a fost de peste 60% exprimata in euro, pe ultimii noua ani. In momentul de fata, piata fondurilor inca promite investitorilor randamente foarte bune. Performantele din trecut nu vor mai fi egalate, pe fondul maturizarii acestei industrii, insa fondurile vor continua sa fie o alternativa profitabila la depozitul bancar clasic.
SIF-urile au sanse sa iasa din perioada nefasta
Chiar daca randamentele de acum cativa ani au devenit istorie, exista perspective de crestere
Dupa un an 2005 spectaculos, in care cele cinci societati de investitii financiare au obtinut randamente record, cele mai mari de la listarea lor pe bursa, si dupa un inceput de 2006 in care indicele reprezentativ, BET-FI, a atins maxime istorice, in prezent – SIF-urile traverseaza o perioada mai putin fasta.
Evolutia de pana acum este justificata, iar motivele sunt multiple. Dupa prima ordonanta ce reglementeaza procentajul de detinere la SIF-uri (modificarea pragului de la 0,1% la 1%), din luna august, moment ce a reprezentat practic un semnal de cumparare si un avant pentru toti indicii bursieri, BET-FI a crescut cu aproape 80%, sustinut si de multmediatizata privatizare a Bancii Comerciale Romane. Dupa epuizarea acestor informatii pozitive, la rediscutarea ordonantei s-a specificat ca nicio persoana nu poate detine indirect mai mult de 1% din capitalul social. A urmat un recul, indicele BET-FI marcand o scadere de circa 15% si anuland astfel cresterea din primele doua luni ale anului 2006.
Cele cinci SIF-uri ar putea fi considerate motorul bursei, daca am avea ca punct de reper volumele tranzactionate si valoarea medie zilnica a schimburilor. Puterea lor economica a atras, ani de-a randul, lichiditati importante pe piata de capital si increderea investitorilor. Capitalizarea totala a celor celor cinci emitenti a ajuns acum la 6,474 miliarde RON (circa 10% din capitalizarea bursiera totala, pe o piata cu 66 de emitenti). Un indicator important, evaluat inainte de plasarea banilor in aceste titluri, este valoarea activului net total, ce cantareste portofoliile celor cinci SIF-uri. Ultimele date indica un total de 6,980 miliarde RON. Valoarea este mai mare cu circa 8% decat capitalizarea totala, procentul aratand si potentialul viitor de crestere pe indicele BET-FI, care nu ia in considerare valoarea reala a detinerilor la BCR. Aprecierea ar fi mult mai consistenta daca in contabilitatea SIF-urilor titlurile BCR ar fi evaluate la pretul corect. Din pacate, acesta va fi aflat doar in momentul listarii bancii la bursa.
O simpla privire asupra tabelului de mai jos indica un potential mai mare de crestere pentru SIF Oltenia si SIF Transilvania, tranzactionate in acest moment pe piata cu un discount (diferenta procentuala intre pretul de piata si valoarea activului net/actiune) de circa 15%.
Chiar daca nu este primul indicator pe care un investitor ar trebui sa il ia in considerare inainte de a investi, si profitul celor cinci societati poate fi considerat un element important. La acest capitol, in 2006, SIF Muntenia exceleaza: profit de 51,86 milioane RON pe primul trimestru, de sase ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut si reprezentand circa 90% din profitul intregului an 2005. La polul opus se afla SIF Transilvania, cu un profit de numai 167.101 RON. Un profit bun indica si un nivel pe masura al dividendelor. Totusi, la cotatiile actuale, randamentul din dividende este relativ mic, valoarea in absolut a dividendului putand fi obtinuta chiar dupa o singura zi de investitie, prin aprecierea cotatiilor.
tinand cont de situatia existenta la inceputul anului 2005, de nivelul de subevaluare a SIF-urilor din acel moment si de situatia prezenta, cand avem SIF-uri subevaluate, dar cu discount mai mic, randamentul ce poate fi obtinut pe aceste titluri nu se va apropia de cel obtinut in ultimii doi-trei ani. Perspective de crestere totusi exista, o viitoare listare a BCR la bursa si evaluarea in contabilitatea SIF-urilor a titlurilor bancii la adevarata lor valoare facand posibil acest lucru. Un alt aspect pozitiv este dat de detinerile SIF-urilor la companii necotate. Activul net le ia si pe acestea in considerare, dar numai din punctul de vedere al valorii contabile, valoarea reala putand fi mult mai ridicata.
Principalii indicatori SIF la 30 aprilie 2006
Etichete: arhiva,
capital,
diversificate,
fonduri,
fondurile,
fondurilor,
martie,
trimestru
Publicat in categoriile: Arhiva Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook |