Scanările RMN pot găsi descoperiri accidentale, adesea denumite „tumori accidentale”
Acestea nu se bazează pe radiații ionizante, care pot crește ușor riscul de cancer. Prețurile pentru scanările corporale complete în Regatul Unit variază între 1.000 și 3.000 de lire sterline.
Scanările RMN pot găsi descoperiri accidentale, adesea denumite „tumori accidentale”, la scanările efectuate pentru alte simptome. Studiile care au analizat peste 16.000 de scanări RMN cerebrale ale unor voluntari au arătat că mai puțin de 4% dintre acestea conțineau anomalii care necesitau investigații suplimentare.
Printre anomaliile constatate la scanările cerebrale se numără anomalii ale hipofizei, tulburări ale fluxului sanguin către creier (fără simptome), anevrisme, tumori benigne, mici aglomerări de vase de sânge anormale, cunoscute sub numele de cavernom, mici aglomerări de vase de sânge anormale pe sau în coloana vertebrală și hemangioame, mici creșteri ale vaselor de sânge pe sau în coloana vertebrală.
Hemangiomele sunt observate la peste 40% dintre persoanele care beneficiază de RMN, dintre care 99% nu provoacă simptome și nu necesită tratament. Cei 1% care prezintă simptome, cum ar fi durere, amorțeală sau slăbiciune, necesită intervenție chirurgicală pentru a preveni evoluția spre paralizie.
Chisturile Tarlov, o excrescență în jurul nervilor care părăsesc măduva spinării în regiunea sacrală (lângă partea inferioară a coloanei vertebrale), sunt întâlnite la aproximativ 4% din populație. Pentru majoritatea, nu există simptome.
Există riscul ca aceste scanări să dea un fals pozitiv
Cu toate acestea, cei care prezintă simptome pot avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru a preveni degradarea osoasă sau deteriorarea alimentării nervoase a picioarelor, a structurilor pelvine și a organelor genitale, scrie site-ul MedicalXpress.
O meta-analiză sugerează că problemele grave care sunt detectate întâmplător la scanările RMN sunt de 1,4% pentru creier, 1,3% pentru torace și 1,9% pentru abdomen. Există, de asemenea, riscul ca aceste scanări să dea un fals pozitiv – lucruri care arată ca o boală, dar nu sunt. Sânii și prostata sunt deosebit de sensibile la rezultate fals pozitive.
În timp ce aceste scanări pot furniza informații valoroase despre ceea ce se întâmplă sub piele, rapoartele și terminologia utilizate în cadrul acestora sunt greu de înțeles pentru mulți oameni.
Dacă oamenii plătesc pentru aceste scanări fără a avea mijloacele necesare pentru a acoperi orice investigație medicală ulterioară, vor fi sistemele de sănătate deja suprasolicitate care vor trebui să preia consecințele și să se asigure că rezultatele fals pozitive și creșterile benigne sunt confirmate ca atare.