Leon Panetta, un fost congresman de California, propus de Casa Alba pentru functia de sef al CIA, a primit din 2008 pana in prezent peste 700.000 de dolari din onorarii pentru consultanta si speech-uri tinute in prezenta unor nume sonore.

 

Presa americana a semnalat ca sume importante de bani au fost primite de cel care ar putea deveni astfel cel de-al doilea om in stat dupa Barack Obama, de la grupuri financiare “cu probleme”. Mai exact 56.000 de dolari de la  Merrill Lynch & Co. si 28.000 de dolari de la Wachovia Corp au intrat in buzunarul lui Panetta in 2008. Sumele au fost trecute in contabilitate drept onorarii pentru discursurile tinute de Panetta.

 

In mod surprinzator, Panetta a fost platit de cele doua companii exact in perioada in care faceau obiectul unor scandaluri de rasunet, fie de faliment sau schimbare de proprietar. Wachovia l-a platit pe data de 30 octombrie, cand era in tratative dure cu Wells Fargo, iar Merrill Lynch in 11 octombrie, data la care Bank of America isi daduse acordul pentru un plan de salvare.

 

Situatia este delicata pentru presedintele Obama, care sustine public ca isi doreste sa micsoreze influenta celor care “fac lobby de meserie, finantati de companii din segmentul privat” si are nevoie de “veterani de la Washington”, care sa ii sprijine administratia, prin experienta pe care o au si probitatea morala de care dau dovada.

 

In timpul administratiei Clinton, Panetta a indeplinit rolul de sef al personalului de la Casa Alba si este cunoscut pentru mai multe actiuni de lobby, in favoarea marilor grupuri financiare.

 

Sursa: FOX News/Politics