Parchetul federal belgian a anunțat că peste 20 de percheziții au fost efectuate în Belgia, în cadrul unei anchete de corupție care vizează legături între europarlamentari și gigantul chinez Huawei.
Mai mulți oficiali europeni sunt suspectați că ar fi primit bani pentru a susține interesele companiei în Parlamentul European.
Ancheta în scandalul Huawei declanșată de o scrisoare suspectă
Investigațiile au început după ce eurodeputatul Fulvio Martusciello a distribuit o scrisoare în Parlamentul European prin care promova tehnologia 5G, însă se bănuiește că, în spatele acestei inițiative, s-ar afla interesele Huawei.
Printre europarlamentarii vizați de anchetă se află și Daniel Buda (PNL), care a semnat scrisoarea. Acesta a declarat, pentru stiripesurse.ro, că nu a avut nicio întâlnire sau contact cu reprezentanți ai Huawei sau cu lobbyiști chinezi.
„Nu am avut niciodată vreo legătură, întâlnire sau contact cu autorități, lobbyiști sau reprezentanți chinezi”, a precizat Daniel Buda, potrivit stiripesurse.ro.
El a explicat că scrisoarea i-a fost prezentată de către Martusciello, iar echipa sa i-a oferit un rezumat al conținutului, fără a se face referire la Huawei sau la China.
Europarlamentarul a subliniat că a fost de acord cu inițiativa, întrucât susține dezvoltarea infrastructurii digitale în zonele rurale, menționând că fermieri din Europa se confruntă cu dificultăți în digitalizare din cauza lipsei conectivității.
Buda a precizat că semnat scrisoarea strict din perspectiva necesității accesului la internet de bandă largă, fără nicio influență externă.
Cristian Bușoi neagă orice implicare
Un alt nume vehiculat în anchetă este cel al fostului europarlamentar PNL, Cristian Bușoi, care a respins orice legătură cu această scrisoare.
„Nu am găsit nicio corespondență cu domnul Martusciello, care pare inițiatorul acestui demers, sau cu altcineva pe tema acestei scrisori. Cu siguranță, nu am semnat nici electronic, nici olograf această scrisoare și nu îmi aduc aminte ca fostul coleg Matrusciello să îmi fi cerut un acord verbal pentru această scrisoare”, a declarat Cristian Bușoi.
El a adăugat că a susținut întotdeauna poziția României în ceea ce privește tehnologiile 3G, 4G și 5G, punând accent pe securitatea cibernetică și evitarea unor riscuri asociate unor furnizori străini.
Iar cel de-al treilea (fost) europarlamentar român al cărui nume este implicat în această controversă, Tudor Ciuhodaru, nu a oferit un răspuns pentru sursa citată.

Percheziții și arestări în Belgia și Portugalia
Autoritățile belgiene au percheziționat sediul Huawei din Bruxelles, dar și locuințele mai multor lobbyiști ai companiei. Potrivit anchetatorilor, există aproximativ 15 europarlamentari actuali și foști implicați în caz, fiind suspectați de luare de mită, spălare de bani și corupție activă.
Investigația a fost realizată de publicațiile Le Soir, Knack, Follow the Money și Reporters United. Conform acestora, mai mulți lobbyiști ai Huawei ar fi fost reținuți.
„Mai multe persoane au fost arestate pentru a fi interogate în legătură cu corupția activă în Parlamentul European”, au confirmat procurorii belgieni, citați de Reuters.
Perchezițiile au avut loc nu doar în Bruxelles, ci și în Flandra, Valonia și Portugalia, iar ancheta continuă pentru a se stabili amploarea rețelei de corupție și dacă Huawei a influențat decizii importante la nivel european.