Procurorii Direcției Naționale Anticorupție continuă ancheta de amploare privind faptele de corupție din Portul Constanța, solicitând arestarea preventivă a 16 persoane suspectate de luare și dare de mită, dar și de abuz în serviciu. Luni, anchetatorii au efectuat percheziții în mai multe județe, vizând funcționari publici și oameni de afaceri implicați în activitățile economice din port. Suma totală a mitei acordate ar putea depăși 7 milioane de euro, iar cazul a avut deja primele efecte politice, odată cu autosuspendarea unui lider PSD Constanța.

Primele rețineri și acuzațiile formulate în ancheta din Portul Constanța

Luni, mai multe persoane au fost reținute de procurori, urmând să fie prezentate în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Printre acestea se numără Buduru Petrică, Creţu Cătălin, Tucan Jean-Paul, Aktimur Munur, Cristea Cătălin Viorel, Costea Vasile și Liliac Daniel. Ancheta continuă, iar alte persoane sunt vizate de măsuri similare.

Un al doilea grup de suspecți, pentru care procurorii cer, de asemenea, arest preventiv, este format din Bogatu Eugen, Pilcă Aurelian-Cătălin, Stamat Marius, Ion Dumitru, Țăranu Laurențiu, Chirilă Florin-Laurențiu, Mocanu Luciana-Izabel, Boja Luminița și Vișan George-Gabriel.

DNA, Directia Nationala Anticoruptie
SURSA FOTO: Dreamstime

Aceștia sunt suspectați de implicare în fapte de corupție legate de activitatea economică desfășurată în Portul Constanța.

Percheziții de amploare și detalii din anchetă

Luni, DNA a desfășurat peste 40 de percheziții în județele Constanța, Dâmbovița, Brașov și în municipiul București. Aceste acțiuni au vizat atât domiciliile unor persoane suspecte, cât și sediile unor societăți comerciale implicate în activitatea din Portul Constanța.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2024 – 2025, de către funcţionari publici şi oameni de afaceri a unor infracţiuni de luare şi dare de mită în legătură cu activitatea economică desfăşurată în Portul Constanţa”, a informat DNA.

Prejudiciu uriaș și implicații politice

Surse judiciare indică faptul că dosarul include șefi și funcționari din Portul Constanța, iar suma totală a mitei acordate ar putea depăși 7 milioane de euro.

Ancheta vizează atât persoane din sectorul public, cât și antreprenori implicați în activități economice desfășurate în cadrul portului.

Pe fondul acestui scandal, președintele organizației municipale PSD Constanța, Ion Dumitrache, a decis să se autosuspende din toate funcțiile politice deținute în partid.

„În urma demarării unei anchete de către Direcţia Naţională Anticorupţie, domnul Ion Dumitrache, preşedintele PSD Municipiul Constanţa, a decis să se suspende din toate funcţiile politice pe care le deţine în cadrul partidului, până la clarificarea situaţiei juridice. PSD Municipiul Constanţa îşi reafirmă angajamentul faţă de principiile transparenţei, integrităţii şi respectării legii şi va colabora cu toate instituţiile statului pentru clarificarea acestei situaţii”, a transmis biroul de presă al PSD Constanța.

Dosarul se află în continuare în atenția procurorilor, iar ancheta este în plină desfășurare.