Scandal de corupție la vârful FMI! A fost anunțată o anchetă intensă

Sursă: Dreamstime

Scandal de corupție la vârful FMI! Ancheta ce o vizează pe directorul general Kristalina Georgieva va fi intensificată în curând de către boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI).

Scandal de corupție la vârful FMI! A fost anunțată o anchetă intensă

Totodată, interviurile respective nu o vor viza doar pe Kristalina Georgieva, ci și pe cei care o acuză că a făcut presiuni asupra angajaţilor Băncii Mondiale pentru modificarea datelor unui raport în favoarea Chinei, conform informațiilor transmise de reuters.com

În acest context, boardul FMI urmează să se întâlnească luni cu avocaţii firmei WilmerHale, pentru a le pune întrebări cu privire la raportul lor în care aceştia au susţinut că în anul 2017, când Kristalina Georgieva era directorul general al Băncii Mondiale, aceasta ar fi făcut presiuni nejustificate asupra staff-ului Băncii Mondiale pentru ca locul ocupat de China în clasamentul „Doing Business” să fie îmbunătăţit.

Georgieva a dezminţit în mod categoric acuzaţiile care i-au fost aduse

La rândul său, Georgieva, care a dezminţit în mod categoric acuzaţiile care i-au fost aduse, va apărea în faţa boardul FMI în cursul zilei de marţi. În aceiaşi zi, Georgieva urmează să ţină şi un discurs online cu privire la reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internaţionale şi Băncii Mondiale, ce vor avea loc în perioada 11-17 octombrie, susţin mai multe surse citate de Reuters.

Potrivit sursei menționate, aceste interviuri ar putea să fie cruciale fie în creşterea sau descreşterea sprijinului acţionarilor FMI pentru Kristalina Georgieva.

Până acum, cei mai importaţi membri ai Fondului, inclusiv acţionarul principal, SUA, au evitat să facă comentarii publice cu privire la acest subiect, lăsând ancheta internă să îşi urmeze cursul. La rândul său, guvernul britanic a dat publicităţii săptămâna trecută un comunicat de presă în care susţine că sprijină transparenţa în acest dosar.

Banca Mondială a însărcinat firma de avocatură WilmerHale să investigheze neregulile identificate în 2020 cu privire la datele publicate în raportul ‘Doing Business’. În urmă cu două săptămâni, firma de avocatură WilmerHale a dat publicităţii rezultatele preliminare ale anchetei sale, conform cărora Kristalina Georgieva, în perioada când a lucrat la Banca Mondială, a făcut presiuni pentru ca locul ocupat de China în clasamentul Doing Business să fie îmbunătăţit. Conform concluziilor investigaţiei, în raportul ‘Doing Business 2018’, locul ocupat de China ar fi trebuit să fie 85, în schimb a fost plasată pe locul 78.

„Schimbările făcute datelor referitoare la China în raportul Doing Business 2018 par să fie produsul a două tipuri de presiuni distincte venite din partea conducerii băncii asupra echipei care realiza raportul Doing Business”, se arată în raportul celor de la WilmerHale.

Raportul o menţionează în mod expres pe Kristalina Georgieva, care alături persoane din stafful fostul preşedinte al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, au făcut presiuni în vederea efectuării unor modificări cu privire la datele Chinei, în ideea de a îmbunătăţi poziţia sa în acelaşi moment în care ţara asiatică era aşteptată să joace un rol cheie în campania de majorare a capitalului băncii.

Boardul FMI ar urma să pună întrebări avocaţilor de la WilmerHale

De asemenea, boardul FMI ar urma să pună întrebări avocaţilor de la WilmerHale cu privire la procesul lor de investigaţie, cum a fost derulată ancheta şi cum a fost luată decizia publicării rezultatelor, în condiţiile în care datele au fost făcute publice fără ca Georgieva să fi fost înştiinţată în prealabil, conform Reuters.

Alte întrebări vor viza legăturile făcute de avocaţii de la WilmerHale între modificarea datelor din raportul ‘Doing Business’ în favoarea Chinei şi campania Băncii Mondiale în favoarea majorării capitalului, un proces care a condus la o creştere a ponderii Chinei în acţionariatul instituţiei financiare internaţionale.

O altă sursă a spus că este posibil să fie puse întrebări şi cu privire la discrepanţele dintre interviurile martorilor, concluziile raportului WilmerHale şi declaraţiile făcute ulterior de cel puţin una din persoanele intervievate. Shanta Devarajan, fost economist la Banca Mondială şi persoana care a supervizat raportul ‘Doing Business 2018’, publicat în luna octombrie 2017, a declarat că nu a fost supus la presiuni din partea Kristalinei Georgieva iar echipa de investigatori de la WilmerHale a utilizat doar jumătate din declaraţiile sale.

Sursă foto: Dreamstime