Fostul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a fost plasat luni sub anchetă oficială pentru înaltă trădare. Autoritățile ucrainene l-au acuzat de legături cu finanţarea forţelor separatiste în regiunea Donbas din est.
Acuzaţiile împotriva fostul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, sunt legate de altele similare vizându-l pe parlamentarul pro-rus Viktor Medvedciuk, care se află în arest la domiciliu de aproximativ şase luni. În același timp, partidele politice ale lui Medvedciuk şi Poroşenko au respins acuzaţiile, relatează Reuters.
Oleksandr Turcinov, un înalt oficial din partidul lui Poroşenko, Solidaritatea Europeană, a declarat într-un comunicat că acuzaţia a fost fabricată la instrucţiunile preşedintelui Volodimir Zelenski şi că „se va transforma într-o farsă la fel ca toate celelalte anterioare”
Ucraina este în război
Ucraina este în război cu separatiştii susţinuţi de ruşi în regiunea Donbas din 2014.
Medvedciuk, al cărui partid politic este al doilea ca mărime în parlament, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a spus că liderul de la Moscova este naşul fiicei sale.
Biroul de stat pentru investigaţii al Ucrainei a declarat într-un comunicat că Poroşenko este suspectat de „facilitarea activităţilor” unor organizaţii teroriste într-o conspiraţie cu un grup nenumit de persoane, inclusiv unii oficiali de rang înalt din Rusia.
În octombrie, oamenii legii l-au acuzat pe Medvedciuk de înţelegere cu oficiali în timpul administraţiei lui Poroşenko pentru a cumpăra cărbune din mine din zonele deţinute de separatişti în 2014-2015 ca mod de finanţare a separatiştilor. Atunci, partidul lui Poroşenko a numit aceste acuzaţii o „perdea de fum” pentru a distrage atenţia de la propriile nelegiuiri ale guvernului.
Biroul de stat pentru investigaţii a declarat săptămâna trecută că nu l-a putut convoca pe Poroşenko pentru un interogatoriu personal. Partidul lui Poroşenko a anunţat că fostul preşedinte a plecat din ţară pentru o călătorie planificată.
Ucraina s-a confruntat cu o lipsă acută de combustibil după ce separatiştii au pus mâna pe teritoriul unde se află minele de cărbune. Procurorii l-au acuzat pe Medvedciuk că s-a înţeles cu oficiali ai statului pentru a bloca achiziţiile de cărbune de pe piaţa internaţională.
Este improbabil ca Regatul Unit să trimită trupe în cazul în care Rusia invadează Ucraina
Serviciile de informații ale SUA afirmă că Rusia a mobilizat aproximativ 70000 de militari la frontiera cu Ucraina și plănuiește o posibilă invazie care ar putea avea loc chiar la începutul anului viitor, scrie independent.co.uk
Wallace și ministrul ucrainean al apărării, Iuriovici Reznikov, au dat publicității o declarație comună pe data de 16 noiembrie, în care și-au exprimat ‚îngrijorarea’ provocată de comasarea trupelor Rusiei.
„Regatul Unit stă umăr la umăr alături de poporul Ucrainei și va rămâne ferm hotărât să se afle în sprijinul său”, se arată în declarație.
Dar într-un interviu acordat publicației The Spectator, Wallace a spus că Ucraina „nu este membră a NATO, astfel încât este puțin probabil ca vreun membru al alianței să trimită trupe în Ucraina în vederea contracarării Rusiei”.
„Nu trebuie să-i păcălim pe oameni și să spunem că am face asta. Ucrainenii realizează acest lucru”, ar fi adăugat el, potrivit unor comentarii apărute în The Times înaintea publicării interviului.
Întrebat dacă asta înseamnă că Ucraina va acționa pe cont propriu. Wallace a spus: „Putem cu toții ajuta la consolidarea unei capacități defensive, dar într-o oarecare măsură, pentru că Ucraina nu este în NATO, iar noi facem tot ce putem din punct de vedere diplomatic ca să îi spunem lui Putin să nu facă asta”.