Scandalul delistărilor nejustificate continuă, Profi retrăgând de la raft un producător local de dulciuri. După ce Magiunul de Topoloveni a fost delistat de Metro și înghețata Creamola de Carrefour, senatorul PSD Daniel Zamfir a audiat recent în Parlament retailerii și reprezentanții Consiliului Concurenței.
Florin Ioniță, proprietarul prăvăliei D Art, a avut pierderi de 300.000 lei din cauza Profi
Florin Ioniță, proprietarul Prăvăliei D Art, un business specializat în producția de deserturi, în special profiterol și mousse-uri, a declarat că retailerul Profi l-a retras din lista de produse la doar două luni după prelungirea contractului și o creștere a comenzilor cu 30%.
Florin Ioniță a menționat că printre aspectele care i-au creat neplăceri în relația cu Profi s-au numărat faptul că retailerul nu i-a returnat contractele semnate, ceea ce complică căutarea dreptății în instanțe, modificarea unilaterală a condițiilor contractuale, refuzul de a ajusta prețurile conform pieței și lipsa acordării preavizului contractual de 60 de zile.
Toate aceste aspecte au generat pierderi în valoare de peste 300.000 de lei.
„Printre alte lucruri care ne-au surprins neplăcut în relația cu Profi au fost: nereturnarea contractelor semnate de retailer, ceea ce ar face grea căutarea dreptății în instanțe, schimbarea unilaterala a condițiilor contractuale, respingerea ajustării prețurilor la nivelul pieței împreuna cu neacordarea preavizului contractual de 60 de zile.
Toate acestea ne-au generat pierderi de peste 300.000 RON”, a declarat Florin Ioniță pentru HotNews.
Producător local acuză Profi de delistări nejustificate și pierderi financiare majore
Producătorul a menționat că colaborarea cu Profi a fost dificilă, deoarece periodic sortimentele sale erau eliminate de la raft fără notificare prealabilă. Ultimul produs delistat a fost înlocuit cu altul similar, dar la un preț mult mai ridicat.
Florin Ioniță a spus că la începutul colaborării cu Profi avea 10 produse listate, dar în mai puțin de șase luni au fost scoase de la raft șapte dintre ele fără nicio explicație. Aceste schimbări i-au adus pierderi considerabile.
Unul dintre produsele sale, vândut anterior la 7,49 lei, a fost înlocuit cu altul vândut la 11,99 lei, în ciuda inflației înregistrate în ultimii ani.
„Când am început relația de afaceri cu Profi, am fost listat cu 10 articole. Din aceste 10, în mai puțin de șase luni au delistat șapte și m-au lăsat pe rafturi doar cu trei. N-a existat un motiv pentru asta. Pur și simplu comanda îți vine schimbată, nu ți se comunică nimic, rămâi cu stocurile și cu pierderea.
Fix asta se întâmplă în mediul acesta de business. (…)Produsele mele se vindeau la prețul de 7,49 lei, cel nou se vinde la 11,99 lei –nu înțeleg din punct de vedere economic de ce retailerul ar face asta, având în vedere ca inflația cumulată a anilor 2022 și 2023 depășește 24%, dar poate că cititorii acestui articol pot supoza”, a adăugat Florin Ioniță.
PSD propune amenzi mari pentru delistarea produselor românești
Din cauza multiplelor cazuri semnalate de producătorii români, președintele Comisiei economice din Parlament, senatorul PSD Daniel Zamfir, i-a convocat la audieri pe Dan Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței, și pe reprezentanții marilor retaileri din România.
Daniel Zamfir a declarat în ședință că a solicitat prezența reprezentanților deoarece nemulțumirile producătorilor români sunt legate în mare parte de modul în care Consiliul Concurenței răspunde solicitărilor și plângerilor privind delistarea produselor, clauzele abuzive și delistările unilaterale.
„Am solicitat astăzi prezența dumneavoastră pentru că nemulțumirile pe care le-au avut producătorii români sunt legate într-o proporție covârșitoare de felul în care Consiliul Concurenței răspunde solicitărilor, acelor plângeri cu privire la faptul că anumite chestiuni semnalate cu privire la delistarea produselor, cu privire la anumite clauze abuzive, delistări unilaterale”, a declarat în ședință Daniel Zamfir.
Consiliul Concurenței a decis, în urma audierilor din Senat, să trimită 300 de solicitări către producătorii de bunuri de larg consum din România, cerând informații despre dificultățile cu care se confruntă. Producătorii au posibilitatea de a răspunde în mod anonim, având un termen de 30 de zile pentru a trimite aceste informații.
Pentru a aborda aceste probleme, PSD elaborează un act normativ care prevede sancțiuni severe pentru delistarea produselor românești. Dacă un produs românesc, cu un preț mai mic decât cel al unui produs importat ulterior, este delistat, retailerul ar putea fi amendat cu 5% din cifra de afaceri.
În plus, Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect care limitează adaosul comercial pentru toate produsele românești, similar mecanismului aplicat în prezent pentru produsele alimentare de bază.