Scandal imens în gimnastică după ce România a fost „furată” la Olimpiadă. Acțiuni în instanțele internaționale
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a trimis ieri o scrisoare de protest către Federația Internațională de Gimnastică, adresată direct președintelui Morinari Watanabe, pentru reanalizarea contestației exercițiului la sol al Sabrinei Voinea Maneca.
„În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024”, scrie Mihai Covaliu în deschiderea scrisorii.
Președintele COSR a subliniat că solicitarea prezentată se bazează pe preocuparea Comitetului Internațional Olimpic și a întregii mișcări sportive mondiale față de sportiv. El a subliniat că modul în care a fost apreciat punctajul acordat și refuzul de a prezenta motivele și probele complete pentru respingerea contestației, în termenul prevăzut de regulament, aduc grave prejudicii atât imaginii gimnasticii internaționale, cât și sportivului, periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia.
Covaliu a făcut referire la cazul gimnastei române care a contestat nota primită în finala olimpică de la sol. Contestația a fost soluționată fără modificarea notei, iar nota de 13.700 a fost obținută după aplicarea unei penalizări de o zecime de punct, pe care sportiva o contestă.
El a adăugat că mediatizarea cazului la nivel internațional și declarația publică a sportivei de a renunța la sport din cauza deciziei luate obligă factorii decizionali să reanalizeze cazul, să își fundamenteze decizia și să o comunice public.
În final, Mihai Covaliu a menționat că politica echilibrată și obiectivă promovată de FIG îi oferă încredere în soluționarea justă a cazului.
Sabrina Voinea Maneca a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video și foto infirmă această teorie, conform COSR.
Gimnasta Ana Barbosu a fost cea mai afectată de decizia arbitrilor pentru că pentru un minut și jumătate a fost pe locul 3, medaliată cu bronz, după care a ajuns pe patru.
Se face apel la TAS
Președintele COSR a spus și că urmează să aibă, chiar în cursul zilei de astăzi, o întrevedere cu președintele Federației Internaționale de Gimnastică, niponul Morinari Watanabe.
„Noi am trimis o scrisoare către Federația Internațională de Gimnastică, o scrisoare care a fost primită. Federația Română de Gimnastică face și ea demersurile regulamentare din punctul de vedere al forului de specialitate din România, către Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Deci federația va face acest lucru”, a subliniat Covaliu, care a declarat că TAS are un birou în Satul Olimpic pe durata desfășurării Jocurilor.
„A fost completat un formulat în Satul Olimpic de către antrenorii lotului de gimnastică și care a fost trimis la TAS, la biroul de la Jocurile Olimpice 2024 din Paris”, a explicat Covaliu.