Scandal imens la Chișinău: Demnitari moldoveni corupți de către un grup criminal

Procuratura Anticorupție (PA) de la Chișinău suspectează că mai mulți demnitari moldoveni ar fi fost implicați în acte de corupție în colaborare cu un grup criminal, conform unui comunicat emis pe 12 iunie.

Dosarul penal a fost deschis în urma investigației pe marginea conversațiilor interceptate dintr-un telefon confiscat de la omul de afaceri fugit Veaceslav Platon, inclus pe lista persoanelor sancționate la nivel internațional.

Veaceslav Platon
Veaceslav Platon

Potrivit procurorilor anticorupție, există suspiciuni că în perioada 2013-2014, mai mulți indivizi neidentificați au încercat să corupă demnitari publici din Republica Moldova.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova suspectează că judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție și Curții Constituționale ar fi fost implicați în favorizarea intereselor unui grup criminal prin luarea sau neluarea unor decizii favorabile acestora. Potrivit procurorilor, acești judecători ar fi fost remunerați cu sume de cel puțin 3.000 de dolari pentru a oferi servicii de influență în sistemul judiciar.

În urma acestor bănuieli, procurorii au decis să deschidă un dosar penal pentru corupție activă. Scopul este de a aduna și verifica mai multe probe care să confirme sau să infirme existența actelor de corupție în cazul judecătorilor menționați. Această acțiune este parte a eforturilor autorităților de a asigura integritatea și imparțialitatea sistemului judiciar în Republica Moldova.

Faptele au fost descoperite după după verificarea telefonului lui Veaceslav Platon

Procuratura Anticorupție (PA) a precizat că dosarul penal a fost inițiat pe baza faptelor descoperite în urma verificării conversațiilor din telefonul lui Veaceslav Platon, dar până în prezent nu se efectuează cercetări împotriva unei persoane anume. Procurorii au început să verifice aceste conversații în cadrul unui proces penal începând cu 30 aprilie.

Inițierea acestui dosar vine în urma unui scandal generat de scurgerea în presă, pe 14 mai, a unei scrisori semnate de șefa PA, Veronica Dragalin. În această scrisoare se sugerează că judecătoarea Tatiana Răducanu ar avea conexiuni cu omul de afaceri fugit Veaceslav Platon și cu unul dintre avocații altui fugit, Ilan Șor.

În urma scandalului generat de scurgerea unei scrisori în presă, judecătoarea Tatiana Răducanu a demisionat din comisiile de vetting și pre-vetting, care urmau să efectueze verificarea averilor și integrității procurorilor anticorupție. Răducanu a negat acuzațiile din scrisoare, afirmând că acestea sunt false și nu reflectă realitatea, dar a luat decizia de a demisiona pentru a nu compromite procesul de vetting în ansamblu.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, a respins public acuzațiile că ar fi scris scrisoarea menționând-o pe Răducanu într-un moment oportun pentru a afecta vettingul procurorilor. În același context, spicherul Igor Grosu a declarat Europei Libere că nu crede că scurgerea în presă a scrisorii a fost întâmplătoare. El consideră că acest eveniment reprezintă o nouă tentativă de sabotare a procedurii de vetting.

Astfel, situația este tensionată în contextul procesului de reformă și verificare a integrității în instituțiile de justiție din Republica Moldova, iar acuzațiile și demisiile au generat polemici și speculații în spațiul public.