Consilierul lui Viktor Orbán își cere scuze pentru comentariile controversate despre Ucraina
Balázs Orbán, unul dintre cei mai importanți consilieri ai prim-ministrului ungar Viktor Orbán, a prezentat scuze vineri pentru comentariile sale controversate referitoare la Rusia și Ucraina, care au provocat o reacție puternică în rândul publicului și al opoziției politice, transmite Politico.
În timpul unui interviu recent, acesta a sugerat că Ungaria ar fi cedat în fața armatei ruse dacă s-ar fi aflat în locul Ucrainei, referindu-se la lecțiile învățate din înfrângerea revoltei maghiare din 1956 împotriva sovieticilor. Declarațiile au fost criticate vehement, iar liderii politici din opoziție au cerut demisia consilierului.
„A fost o greșeală din partea mea și, dacă am jignit pe cineva, îmi cer scuze”, a declarat Balázs Orbán într-o postare pe Facebook, la doar câteva ore după ce chiar Viktor Orbán a catalogat comentariile consilierului său drept o „greșeală”.
Acesta a explicat că nu a dorit să creeze confuzie sau neînțelegeri prin comparația pe care a făcut-o între situația actuală a Ucrainei și înfrângerea Ungariei în fața Uniunii Sovietice în 1956.
Totuși, în mesajul său de scuze, Balázs Orbán a reiterat analogia, spunând că, dacă ar fi necesar, ar lupta pentru Ungaria, invocând simbolic „Pasajul Corvin” – una dintre bătăliile rezistenței maghiare din 1956 împotriva invadatorilor sovietici.
Reacția prim-ministrului ungar
Deși Viktor Orbán a fost de acord că remarcile consilierului său au fost nefericite și greșit formulate, el a subliniat că acestea au fost interpretate greșit de către presă și opinia publică.
Premierul maghiar a spus că Balázs Orbán ar fi gata să lupte pentru Ungaria în orice circumstanță, dar a subliniat că este important ca discuțiile politice actuale, mai ales în contextul războiului din Ucraina, să fie tratate cu mai multă precizie.
Viktor Orbán, într-un interviu acordat radioului de stat, a spus că „trebuie să ne păstrăm mintea limpede”, adăugând că trebuie „să fim foarte preciși când vorbim despre subiecte atât de sensibile. Cuvintele confuze ale consilierului meu politic au fost o greșeală într-un astfel de context, deoarece comunitatea noastră este profund înrădăcinată în revoluția din 1956, care reprezintă un punct de referință în istoria noastră.”
Viktor Orbán a subliniat, de asemenea, importanța păstrării integrității memoriei evenimentelor din 1956, care, în opinia sa, nu ar trebui folosite în discuțiile politice actuale despre războiul din Ucraina.
„Această dezbatere despre război nu ar trebui să includă evenimente și eroi din istoria maghiară, care sunt sacri și inviolabili pentru noi, ci mai degrabă să îi mențină în afara ei.
Nu vreau să fie aruncată umbra războiului ruso-ucrainean asupra memoriei luptătorilor pentru libertate din 1956, față de care avem o datorie de recunoștință”, a spus acesta.