Război al declarațiilor și acuzații extrem de grave la adresa comuniștilor. Americanii au lansat artileria grea la adresa Chinei.

Scandal imens între americani și chinezi!

Recentele tiruri de rachete efectuate de armata chineză în Marea Chinei de Sud contribuie la destabilizarea unei regiuni unde mai multe ţări îşi dispută suveranitatea unor insule strategice, Acestea sunt acuzațiile deosebit de dure venite chiar de la Pentagon, notează AFP.

Realizarea de exerciţii militare în Marea Chinei de Sud „are un efect contrar calmării tensiunilor şi menţinerii stabilităţii. Acţiunile Chinei, printre care testele de rachete, destabilizează mai mult Marea Chinei de Sud”, a afirmat joi Pentagonul într-un comunicat.

Departamentul american al Apărării s-a referit în documentul său în special la Arhipelagul Paracel, controlat de peste 40 de ani de Beijing în Marea Chinei de Sud, dar revendicat şi de Vietnam şi Taiwan.

La începutul lui iulie, Pentagonul şi-a exprimat „preocuparea” în legătură cu o serie de exerciţii militare chineze în jurul acestui arhipelag strategic, cu ape bogate în resurse, în proximitatea căruia Washingtonul trimite frecvente nave de război pentru a afirma „libertatea de navigaţie” în apele internaţionale, conform Agerpres.

Toate aceste acuzații vin după ce Statele Unite ale Americii au anunţat miercuri sancţiuni care vizează oficialităţi şi companii chineze acuzate că au contribuit la ”militarizarea” Mării Chinei de Sud, relatează AFP.

Aceste sancţiuni fac parte din noua politică consolidată anunţată la jumătatea lunii iulie de şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, pentru a lupta împotriva revendicărilor ”ilegale” ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, pe fondul unei escaladări a tensiunilor fără precedent între cele două mari puteri.

Într-un comunicat, secretarul de stat american a ameninţat că va continua ”să ia măsuri atât timp cât Beijingul nu va înceta să aibă un comportament coercitiv în Marea Chinei de Sud”.

”Vom continua să ne susţinem aliaţii şi partenerii în rezistenţa lor faţă de aceste activităţi destabilizatoare”, a subliniat el.

Pe de o parte, Departamentul de Stat american urma să înceapă miercuri să nu mai acorde viză pentru SUA niciunui cetăţean chinez care contribuie la ”degradarea pe scară largă, construcţia sau militarizarea” insulelor artificiale disputate considerate drept avanposturi în Marea Chinei de Sud. De asemenea, sunt vizaţi cei care participă la ”utilizarea de către Republica Populară Chineză a coerciţiei împotriva persoanelor din sud-estul Asiei pentru a obstrucţiona accesul acestora la resurse off-shore”.

Aceste persoane şi membrii familiilor lor ”nu vor mai putea intra în Statele Unite”, a explicat secretarul de stat american.

Pe de altă parte, Departamentul american al Comerţului a adăugat, din aceleaşi motive, 24 de companii de stat chineze pe lista sa neagră, inclusiv mai multe filiale ale companiei China Communications Construction. Ele sunt acuzate că au ajutat armata chineză să militarizeze aceste insule artificiale.