Opt iderii ai UDMR din Transilvania au refuzat să-l primească pe Péter Márki-Zay, contracandidatul lui Viktor Orban, în octombrie anul trecut, invocând referendumul din 5 decembrie 2004, privind acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor de peste graniţe, potrivit MTI.
Scrisoarea lor de anul trecut nu a fost destinată publicului, însă portalul Székelyhon.ro a intrat în posesia ei şi a prezentat-o vineri, iar unul dintre semnatari a confirmat autenticitatea documentului.
Scrisoarea adresată candidatului opoziţiei ungare la funcţia de prim-ministru, Péter Márki-Zay, a fost semnată de preşedinţii Consiliilor Judeţene din Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare – Csaba Borboly, Sándor Tamás, Ferenc Péter şi Csaba Pataki -, precum şi de primarii municipiilor de reşedinţă din aceste judeţe, Attila Korodi (Miercurea Ciuc), Árpád Antal (Sfântu Gheorghe), Zoltán Soós (Târgu-Mureş) şi Gábor Kereskényi (Satu Mare).
Potrivit MTI, conducătorii administraţiilor locale au început scrisoarea lor menţionând că reprezentantul legitim al comunităţii maghiare din Transilvania este Hunor Kelemen, iar dacă forţele de opoziţie acordă atenţie maghiarilor din Transilvania în cadrul campaniei electorale, ar trebui să-l contacteze mai întâi pe el.
Maghiarii din Transilvania nu au vrut să-l primească pe contracandidatul lui Viktor Orban
Semnatarii au considerat un pas important şi pozitiv faptul că opoziţia maghiară vrea să acorde atenţie şi maghiarilor de peste graniţele Ungariei, deoarece şi ei cred că trebuie să vină vremea când “rănile naţiunii maghiare se vor vindeca şi nimeni nu va mai pune la îndoială apartenenţa la naţiune a maghiarilor de peste graniţe”.
“Totodată menţionăm cu respect că maghiarii din Transilvania nu au uitat referendumul: păcatul săvârşit pe 5 decembrie nu s-a prescris. Suntem dezamăgiţi de faptul că Dumneavoastră credeţi că data de 5 decembrie aparţine deja trecutului. Acest lucru ne arată clar că nu simţiţi greutatea şi semnificaţia acelui referendum în viaţa maghiarilor care trăiesc peste hotare. Am dori să ştiţi că nu am trecut peste acel eveniment şi acest lucru nici nu este posibil atâta timp cât cei care au considerat firească divizarea naţiunii, împreună cu Ferenc Gyurcsány, fac parte din coaliţia de opoziţie”, se arată în scrisoare.
În campania referendumului, prim-ministrul de atunci, Ferenc Gyurcsány a susţinut neacordarea cetăţeniei maghiare pentru maghiarii din afara Ungariei, motivând că acordarea cetăţeniei ar favoriza apariţia a 23 milioane de români pe piaţa muncii din Ungaria.
Viktor Orban, decizie controversată
Ungaria a decis să nu le mai permită jurnaliștilor accesul în spitale, în pofida unei decizii judecătoreşti recente care a dat câştig de cauză unei platforme online care s-a adresat justiţiei pentru a contesta noile reguli ale guvernului de la Budapesta, transmite DPA.
Cel mai probabil, scopul decizie esete de a-i împiedica pe jurnaliști să mai scrie despre evoluția pandemică.
Un decret emis de premierul ungar, Viktor Orban, a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, decizia referitoare la mijloacele de informare în masă naţionale care primesc acces în spitale şi în alte instituţii de sănătate revine forţei de reacţie a guvernului de combatere a coronavirusului.
În aprilie 2021, guvernul a decis că instituţia care trebuie să monitorizeze accesul în spitale şi în centrele de vaccinare este Ministerul Sănătăţii.
Cu toate acestea, miercuri, un tribunal din Budapesta a calificat decizia drept nelegală, după ce site-ul de ştiri al opoziţiei telex.hu a contestat în justiţie măsura. Tribunalul a decis că doar directorii spitalelor au dreptul să acorde sau să refuze accesul. Noul decret al lui Orban ignoră această sentinţă, notează dpa.
Prin urmare, asociaţia pentru drepturi civile TASZ ia în calcul să depună o plângere penală.
„Respectarea statului de drept înseamnă că guvernul respectă deciziile judecătoreşti”, a transmis asociaţia, care a adăugat că „legislaţia arbitrară” a încălcat Constituţia.