Protestul survine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a reiterat marţi seara într-o conferinţă de presă că, până în toamnă, ar trebui să se găsească o soluţie, atât pentru dascăli, cât şi pentru elevi, de a putea preda, respectiv de a urma cursurile şcolare online, în cazul unui nou val de infectări cu coronavirus. Potrivit şefului statului, Ministerul Educaţiei ar putea achiziţiona tablete pentru elevi.
Klaus Iohannis a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă este respectat dreptul la educaţie al copiilor care nu au posibilitatea să participe la cursurile online şi a spus: ”Este o problemă importantă pe care am discutat-o în toate întâlnirile care le-am şi care au avut ca temă şcoala. Foarte mulţi copii, din fericire, au acces online, mulţi copii nu au. Pentru ei ministerul va veni cu soluţii, probabil, posibil cu achiziţii de tablete care vor fi puse la dispoziţie.
Acolo unde copiii nu au notă în catalog poate vor fi invitaţi la socală cu măsuri de distanţare socială, poate vor da o lucrare de control sau vor da un răspuns la o temă şi în acest fel vor putea fi încheiate situaţiile lor. Ştiu că în coducerea ministerului există multe discuţii pentru a rezolva aceste chestiuni şi pot să vă spun că am discutat detaliat despre ce trebuie să facă ministerul pe timpul verii când trebuie să ne pregătim pentru un posibil val doi de epidemie şi eu am pretenţia ca până în septembrie să găsim solutii pentru aceşti copii care acum nu au putut să beneficieze de o formă de învăţământ la distanţă”.

Avertisment: „România nu este capabilă să acorde şanse egale la educaţie”

Sindicatele din învăţământ spun că aproximativ 2,8 milioane de preşcolari şi elevi, peste 400.000 de studenţi şi aproape 300.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar şi din cel universitar sunt autoizolaţi la domiciliu, educaţia fiind unul dintre domeniile afectate de noul coronavirus.
”În acest context, trebuie păstrată şi sănătatea intelectuală, iar misiunea revine sistemului educaţional. Pentru aceasta a fost necesar, peste noapte, să se schimbe modul de învăţare tradiţional, la clasă, cu învăţarea on-line mult mai dificilă şi stresantă, atât pentru elevi, cât şi pentru cadre didactice. Cu toate eforturile depuse în această direcţie, în acest moment, România nu este capabilă să acorde şanse egale la educaţie tuturor copiilor şi tuturor studenţilor.
Toată lumea ştie că învăţarea on-line presupune ca atât cadrele didactice, cât şi elevii ori studenţii să dispună de echipamente tehnice care să permită acest lucru, iar realitatea ne arată că, în mediile defavorizate există elevi, studenţi şi cadre didactice care nu dispun de asemenea echipamente. În aceste condiţii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să identifice soluţii pentru ca toţi elevii, studenţii şi toate cadrele didactice să participe la procesul de învăţare on-line”, se arată în scrisoarea semnată de reprezentanţii FSLI,  FSE „Spiru Haret”, FNS „Alma Mater”, FNAP-IP şi Consiliului Naţional al Elevilor, citat de News.ro.
Referitor la anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind încheierea anului şcolar şi susţinerea examenelor naţionale, sindicaliştii din învăţământ spun există unele riscuri. „Trebuie avut în vedere că punerea în practică a acestei soluţii prezintă anumite riscuri şi trebuie luate măsuri sporite de protecţie. Autorităţile au obligaţia să ia toate măsurile necesare, astfel încât să se asigure condiţii de securitate maximă pentru elevii şi salariaţii care vin la şcoală şi care vor participa la examenele naţionale, de la verificarea temperaturii tuturor şi asigurarea obligatorie a materialelor de protecţie, până la păstrarea distanţei fizice impuse de lege. De asemenea, este necesar ca toate examenele să se desfăşoare în unităţile de învăţământ unde elevii desfăşoară cursurile”, se arată în document.

Un plan de rezervă în educaţie, prioritar

Semnatarii scrisorii spun că autorităţile trebuie să aibă în vedere şi un plan de rezervă, dând exemplul unei eventuale infectări a unor elevi din clasele a VIII-a şi a XII-a/XIII-a care vor veni la şcoală în perioada 2-12 iunie, care ar însemna imposibilitatea participării acestora la examenele naţionale.
De asemenea, sindicaliştii vin şi cu un set de propuneri pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, între care prevederi clare, detaliate şi „racordate la realitatea actuală” referitoare la ce trebuie făcut pentru încheierea anului şcolar/universitar 2019-2020; reglementarea învăţării on-line; identificarea elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice care nu dispun de dispozitive electronice conectate la internet şi asigurarea resurselor financiare care pot fi folosite pentru achiziţionarea echipamentelor necesar.
„Pentru ca învăţământul online să se poată desfăşura în condiţii de calitate şi pentru a oferi şanse egale pentru toţi copiii şi elevii din România, solicităm Ministerului Educaţiei să dispună realizarea unor platforme on-line adecvate activităţilor de predare-învăţare, care să suporte un număr mare de accesări concomitente; suntem convinşi că, datorită potenţialului recunoscut al specialiştilor din domeniul IT din România, acest lucru se poate rezolva într-un timp relativ scurt, dacă se asigură resursele financiare necesare”, se mai arată în scrisoare.
Totodată, au fost făcute şi propuneri pentru finalizarea anului universitar 2019-2020, între care susţinerea în sistemul on-line a majorităţii examenelor studenţilor, inclusiv a celor de licenţă, disertaţie şi doctorat.
Sindicatele din învăţământ mai spun că este nevoie de un plan de schimbare în educaţie, mai ales că „pandemia a reuşit să scoată la suprafaţă neajunsurile din sistemul sanitar românesc, dar şi pe cele din sistemul de învăţământ”.
„Guvernanţii trebuie să înceapă cu schimbarea propriilor mentalităţi, pentru că nu trebuie să mai avem subfinanţare în două domenii vitale pentru România şi pentru orice naţiune: sănătatea şi educaţia! Cele două domenii esenţiale trebuie să primească fonduri consistente, pentru a recupera decalajul enorm faţă de alte state. Guvernul României, oricare ar fi acesta, prin tot ceea ce face, trebuie să lucreze doar pentru binele populaţiei, iar partidele politice trebuie să fie convergente prin ceea ce întreprind, pentru că acum, mai mult ca niciodată, nu mai este vorba despre imagine şi nici de câştigarea capitalului politic!”, se încheie scrisoarea.