Măsurile pentru mediu au provocat tensiuni în UE. Procedura de vot era programată pentru reuniunea de luni a miniştrilor europeni ai Mediului, amintește Reuters.

Politicile de mediu ale UE au devenit tot mai criticate

Totuși, măsura a fost anulată, după ce Ungaria a anunţat săptămâna trecută că nu mai sprijină legea privind refacerea naturii. Astfel, majoritate deja redusă a ţărilor care sunt în favoarea acestei legi a scăzut și mai mult.

Politicile verzi ale UE au devenit tot mai criticate în ultima vreme. Printre cei care și-au exprimat dezacordul se află fermierii din toată Europa, care au protestat timp de mai multe luni față de reglementările stricte incluse în Pactul Verde european.

În acest context, UE a fost nevoită să relaxeze mai multe reguli verzi în încercarea de a calma protestele fermierilor.

Sectorul agricol este foarte important în toată Europa

Ministerul ungar al Mediului, Aniko Raisz, a explicat că țara sa nu se opune protejării naturii. Totuși, obiectivele de mediu trebuie să fie unele realiste şi să ţină cont de sectoarele afectate.

„Sectorul agricol este unul foarte important, nu doar în Ungaria ci peste tot în Europa”, a declarat luni Aniko Raisz.

Potrivit sursei menționate, legislaţia ungară în vigoare referitoare la zonele naturale protejate permite Ungariei să respecte deja legea UE referitoare la refacerea naturii, ceea ce sugerează că acţiunea Budapestei ar fi una motivată politic.

Ministrul mediului din Ţările de Jos, Rob Jetten, a recunoscut luni că există o atenţie sporită acordată măsurilor verzi înaintea alegerilor europarlamentare din luna iunie.

„Având în vedere alegerile europene, nu va fi uşor de ieşit din această poziţie”, a spus Rob Jetten.

Mediu
Mediu SURSĂ FOTO: Dreamstime

Împotriva acestei legi sunt Ungaria, Italia, Ţările de Jos şi Suedia

Miniştri europeni ai Mediului urmează să discute luni după-amiaza lege privind refacerea naturii. Amintim că împotriva acestei legi sunt Ungaria, Italia, Ţările de Jos şi Suedia.

Mai mult, Austria, Belgia, Finlanda şi Polonia intenţionează să se abţină la vot.

Oricare modificare de poziţie a uneia din cele opt ţări ar putea permite adoptarea legii.

Amintim că autoritățile europene au propus restaurarea a cel puţin 20% din suprafeţele terestre şi marine ale UE până în 2030 şi a tuturor ecosistemelor care au nevoie de restaurare până în 2050.

Totuși, această propunere controversată a rezultat în mai multe critici. Măsura s-a lovit de opoziția venită din partea mai multor guverne şi legislatori îngrijoraţi de povara pusă asupra fermierilor sau de conflictele cu alte industrii.