Aceasta acțiune a generat un val de evenimente la nivel european. În cursul zilei de vineri, în urma unui incident cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, petrecut în ziua precedentă la lansarea preşedinţiei slovene a Consiliului UE, premierul sloven Janez Jansa, a subliniat faptul că Slovenia ”nu este un stat membru de mâna a doua” în Uniunea Europeană, relatează AFP.

De menționat este faptul că, reacția premierului vine în contextul în care Timmermans a refuzat joi să se alăture fotografiei de grup în care ceilalţi membri ai Comisiei Europene au apărut alături de premierul conservator sloven.

Mai exact, prin gestul făcut,vicepreşedintele executivului comunitar a vrut să protesteze împotriva ”atacului inacceptabil şi calomnios” al lui Janez Jansa la adresa a doi procurori sloveni care urmau să fie delegaţi în noul Parchet european condus de Laura Codruţa Kovesi, dar care nu au mai ajuns în aceste funcţii din cauza opoziţiei guvernului sloven.

Frans Timmermans, protest după decizia Sloveniei

De menționat este faptul că, Janez Jansa a pus la îndoială imparţialitatea şi independenţa celor doi procurori, pe care i-a arătat apărând într-o fotografie împreună cu eurodeputaţi socialişti. Acesta a mai adăugat că a răspuns tuturor întrebărilor puse.

”Au existat întrebări concrete despre statul de drept, iar noi le-am răspuns”, a spus vineri la o întâlnire cu jurnalişti străini premierul sloven, care acuză frecvent partizanatul de stânga al presei şi al justiţiei din ţara sa.

În ceea ce privește reacţia lui Frans Timmermans, Jansa a răspuns că nici nu a băgat de seamă că acesta lipsea din fotografia de grup, însă a subliniat faptul că Slovenia nu va fi niciodată ”un stat de mâna a doua”.

”Nu avem nicio problemă ca cineva să verifice orice ar dori: statul de drept, libertatea presei, finanţarea mass-media”, dar ”Slovenia nu este o colonie, nu este un stat de mâna a doua. Insistăm asupra unui tratament echitabil”, a subliniat premierul sloven.

Amintim faptul că în cadrul ultimului summit european el şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki au fost singurii care l-au susţinut pe premierul ungar Viktor Orban în faţa criticilor altor lideri europeni asupra noii legi ungare menite să combată promovarea homosexualităţii în şcoli.