Germania, cheltuieli militare în creștere

„Guvernul german poate spera să gestioneze această perioadă legislativă cu acest buget, dar Bundeswehr-ul (armata) – ca parte esențială a arhitecturii noastre de securitate – și noi toți, plătim prețul”, a declarat pentru dpa Andre Wustner, președintele organizației care reprezintă interesele a aproximativ 200.000 de soldați activi, rezerviști și foști membri ai forțelor armate.

Conform proiectului preliminar de buget național pentru 2025, adoptat vineri, cheltuielile militare din Germania ar urma să crească cu doar 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari), mult sub cele aproximativ 7 miliarde de euro solicitate de ministrul apărării, Boris Pistorius.

Liderii coaliției guvernamentale germane au ajuns la un acord privind bugetul național după săptămâni de negocieri dificile, care au culminat cu consultări desfășurate în noaptea de joi spre vineri.

Ministrul de finanțe Christian Lindner, din Partidul Liber Democrat (FDP), pro-business, refuză să renunțe la restricțiile legate de datoria țării privind cheltuielile guvernamentale, în timp ce Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz exclude reduceri ale cheltuielilor sociale. În acest context, forțele armate germane par să fie cele mai afectate, la doar doi ani după ce Scholz a anunțat un program istoric de reînarmare.

Situație periculoasă în Europa

Wustner a descris situația de securitate din Europa ca fiind „cea mai periculoasă de la căderea Cortinei de Fier”, menționând instabilitatea politică și incertitudinea legată de angajamentul Washingtonului față de securitatea Europei în cazul unei posibile reîntoarceri a lui Donald Trump la președinția Statelor Unite în urma alegerilor prezidențiale din noiembrie.

El a făcut apel la parlament să facă „ajustări masive” la proiectul de buget.

Wustner a subliniat necesitatea unor fonduri suplimentare pentru a acoperi „creșterea considerabilă a cheltuielilor de funcționare – de la generatoare de energie la consumabile și truse de scule speciale, până la personal”.

În plus, fără investiții suplimentare în industria de apărare, extinderea recent lansată a capacităților ar începe rapid să se blocheze din nou, a avertizat Wustner.