Secretarul general al Guvernului a afirmat marți, într-o postare pe Facebook în care a luat apărarea restricțiilor impuse la nivel național, că „toate paturile de la ATI sunt ocupate”. El a revenit după aproximativ două ore asupra mesajului și a modificat doar acel pasaj: „paturile ATI se ocupă din ce în ce mai repede”.

În mesajul său, secretarul general al Guvernului a luat apărarea măsurilor anunțate de autorități, care, chiar dacă sunt „aparent nepopulare sunt luate din respect pentru viața medicilor și a oamenilor”, scrie digi24.ro.

Secretarul general a vorbit despre starea sistemului medical, pe care l-a caracterizat, „să zicem blând, deficitar”.

„Toate paturile ATI sunt ocupate, medicii sunt obosiți, personalul medical este epuizat. Nu vrem să ajungem în situații disperate, de aceea Guvernul alege să salveze vieți în detrimentul populismului ieftin”, a scris secretarul general.

După mai bine de două ore, el a revenit asupra mesajului și a modificat doar enunțul „Toate paturile ATI sunt ocupate”, care a devenit „Paturile ATI se ocupă din ce în ce mai repede”. Restul mesajului este neschimbat:

„Paturile ATI se ocupă din ce în ce mai repede, medicii sunt obosiți, personalul medical este epuizat. Nu vrem să ajungem în situații disperate, de aceea Guvernul alege să salveze vieți în detrimentul populismului ieftin”.

Postarea inițială a secretarului general al Guvernului

Postarea modificată a Secretarului General al Guvernului

Reacția lui Iohannis privind decesele de la Timișoara

„Este un aspect care se referă la comunicarea între spitale, și aici este loc de mai bine. Am fost informat în această seară că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri și, în realitate, nici nu este neapărat nevoie să vorbească directorii de spitale între ei, pentru că există Departamentul pentru Situații de Urgență care centralizează aceste solicitări și care se preocupă și de transportul pacienților într-un loc unde sunt paturi disponibile”, a declarat Klaus Iohannis.

Pacienți decedați pentru că nu au avut loc la ATI

Situația paturilor ATI este la limită în multe spitale din țară. Directorii de spitale relatează cum paturile de terapie intensivă se ocupă imediat după ce au fost eliberate sau, mai grav, cum pacienți COVID care nu au loc la ATI pur și simplu își pierd viața. La Timișoara, au fost cazuri de pacienți care nu au rezistat până s-a eliberat un pat de Terapie Intensivă, a spus medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a spitalului Victor Babeș.

„Suntem într-o situație foarte dificilă din cauza numărului foarte mare de cazuri. Spitalul nostru are stații de oxigen în fiecare salon, avem spitale suport cu concentratoare, unde debitul de oxigen nu e la fel de mare ca în aceste stații. Dacă un pacient dintr-un spital suport se decompensează, îl preluăm noi. Dar la noi, mai departe, numai ATI îl mai poate salva. Locurile sunt pline atât la Babeș, în seara asta nu mai avem niciun loc, și nici la CFR și centrul de recuperare cardiovasculară, a căror capacitate este maximă”, a explicat medicul.

Doctorul Musta a precizat că nu poate opri oxigenul în cazul acestor pacienți: „Nu putem face așa ceva. Un pacient care necesită oxigen îl ținem sub oxigen la presiune maximă, până când se eliberează un loc. Dacă se eliberează și dacă rezistă până atunci”.