Prin proiectul noii Legi privind statutul judecătorilor și procurorilor Cătălin Predoiu a eliminat abaterea disciplinară de la art. 99 constând în “nerespectarea deciziilor CCR ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii”.
Cătălin Predoiu, împotriva unei legi pe care el a inițiat-o
Abaterea disciplinară a apărut în Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor în 2012, când Cătălin Predoiu era ministru al Justiției.
Cătălin Predoiu recunostea în 2011, cu ocazia dezbaterilor din Senat, ca desi există obligații în lege, fără existență unor sancțiuni, aceste obligații pot sa nu fie respectate.
„Voiam să va spun că proiectul are și alte valențe. La ora această, dacă ne uităm și analizăm modul în care se respectă recursurile în interesul legii, deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție în recursurile în interesul legii, vom vedea că nu avem o disciplină jurisdicțională, că, deși este text legal, care prevede obligativitatea lor, este ignorat, că această generează o practică neunitară, practică asta neunitară alungă investitorii și sperie cetățenii, că te judeci într-un fel într-o parte a țării și în alt fel în altă parte a țării, în spețe similare.
Toate aceste aspecte sunt avute în vedere de proiect. Încă o dată, îl susțîn fără niciun fel de rezervă, nu numai tehnică, ci și de conștiința. Nu am nicio problema să spun că este un proiect moderat, nu este un proiect sever, nu este un proiect dur, ci este un proiect în standardele unei justiții normale.”, spunea Cătălin Predoiu.
Ce prevedea proiectul propus de Cătălin Predoiu?
Proiectul de lege adoptat de ministrul Justitiei Catalin Predoiu a propus modificarea art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
“3. Articolul 99 se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 99 – Constituie abateri disciplinare:
ş) nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii”
La acea vreme, după ce proiectul de lege a fost adoptat de Senatul României, în 15 decembrie 2011, la finalul dezbaterilor Cătălin Predoiu le-a mulțumit colegilor pentru votul acordat.
Atunci, Cătălin Predoiu cataloga proiectul ca fiind unul bun și european.
„Bineînțeles, doresc să va mulțumesc pentru acest vot și aș vrea să fiți încredințați că, cel puțîn in ceea ce mă privește, dacă vreodată se va pune problema inițierii unei acțiuni disciplinare, nu o voi face înainte să mă consult cu Consiliul Superior al Magistraturii. Va rog să nu aveți rezerve. Ați votat azi un proiect bun, un proiect european.”, a spus atunci Cătălin Predoiu.