Biroul permanent al Camerei Deputaţilor va sesiza Parchetul General în legătură cu autenticitatea semnăturilor strânse de USR pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, a anunţat chestorul Camerei, Cătălin Rădulescu. El spune că peste 500.000 de semnături din totalul de un milion au fost descoperite ca fiind false de către Secretariatul General. Semnăturile vor fi trimise şi la Curtea Constituţională pentru validarea lor. Dan Barna, preşedintele USR, acuză că PSD vrea să blocheze iniţiativa Fără Penali.
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis miercuri ca semnăturile strânse pentru iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” să fie trimise la Curtea Constituţională pentru a urma procedura legală, însă va fi sesizat şi Parchetul cu privire la cele un milion de semnături, potrivit Agerpres.
Chestorul Camerei, Cătălin Rădulescu (PSD), a arătat că va fi sesizat Parchetul General în legătură cu semnăturile strânse în cazul iniţiativei ”Fără penali”, existând ”aspecte de natură penală”.
„În urma probelor evidente şi în urma verificărilor făcute de Secretariatul General al Parlamentului timp de trei-patru luni, deci o muncă efectivă, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a fost sesizat vizavi de aceste aspecte care au natură penală. Ceea ce am făcut noi în Biroul permanent a fost ca să cerem reprezentantului USR din Biroul permanent să facă ceea ce cer ei de vreo doi ani de zile, şi anume să accepte ca aceste liste să fie verificate de Parchetul General în urma unei plângeri penale şi dacă Parchetul General şi procurorii vor decide că nu sunt probe care să ateste că au fost falsificate semnăturile atunci este foarte bine, dar dacă procurorii vor constata acest lucru va fi foarte grav. Reprezentantul USR nu a mai fost de acord şi a cerut numai către CCR să fie trimise aceste liste. Prin vot s-a decis că va pleca instant atât către CCR, dar şi către Parchetul General, în urma plângerii penale pe care probabil o va semna domnul vicepreşedinte Iordache în numele Biroului permanent, urmând ca procurorii să decidă”, a explicat Cătălin Rădulescu.
El a precizat că peste 500.000 de semnături au fost descoperite ca fiind false.
Rădulescu a arătat că împotriva propunerii din Biroul permanent a votat reprezentantul USR, iar liberalii s-au abţinut de la vot.
„Penalii strigă penalii. Atât USR cât şi PNL au plângeri penale şi începerea urmăririi penale pe tot ce înseamnă finanţările ilegale, la cererea AEP, nu a partidelor. Aceste dosare sunt depuse de vreo câteva luni de zile, procurorii se pare că nu sunt interesaţi, atunci când AEP face plângere, să verifice rapid aceste plângeri. Iată că penalii care strigă (…) ar trebui să îşi dea demisia, pentru că, dacă dânşii sunt penali, aşa cum ne acuză pe noi, ar trebui să îşi dea demisiile dânşii. Există plângeri penale făcute de foarte mulţi primari din ţară, depuse la parchetele din zonele respective, dar şi la Parchetul General, privind suspiciunile de fraudare a listelor pe care aceşti colegi din USR le-au depus la Parlament. (…) Există mediatizarea convorbirilor unor membri marcanţi din USR care îşi spuneau cum să falsifice semnăturile şi câte semnături trebuie falsificate. Eu nu ştiu dacă Parchetul s-a autosesizat”, a susţinut deputatul.
Secretarul Camerei Silviu Dehelean (USR) a criticat decizia de sesizare a Parchetului.
Potrivit unui memorandum intern al secretarului general al Camerei Deputaţilor, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, iniţiată de cetăţeni, a fost înregistrată la Cameră la data de 21 septembrie 2018, iar în 26 septembrie 2018 şi 26 octombrie 2018 au fost depuse 170 de dosare cu liste de susţinători.
În data de 8 octombrie 2018, preşedintele Camerei Deputaţilor a transmis Guvernului solicitarea de urgentare a atestării de către primari a listelor depuse, precizează documentul citat.
„Având în vedere dispoziţiile art. 6 alin. 5 din Legea 189/1999, Camera Parlamentului la care a fost înregistrată iniţiativa legislativă a cetăţenilor va trimite Curţii Constituţionale numai listele de susţinători atestate pentru verificare de către Curte a condiţiilor de exercitare a iniţiativei”, se mai arată în document.
Dan Barna: Este atât de aberant şi de absurd încât e greu de comentat
Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat miercuri că, prin demersul de a trimite la Parchetul General iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, reprezentanţii PSD în Biroul permanent, Cătălin Rădulescu şi Florin Iordache, încearcă să o blocheze, iar acest lucru arată „cât de disperaţi sunt condamnaţii penali ai României care conduc Camera Deputaţilor”.
„Sabotarea iniţiativei „Fără penali”, iniţiativa pentru care un milion de români au acordat o semnătură, continuă în Parlamentul României. Astăzi am văzut în Biroul permanent – cei doi colegi ai mei care fac parte din Biroul permanent au asistat la încercarea domnului Cătălin Rădulescu, condamnat penal, Cătălin Rădulescu, promovat de PSD în funcţia de chestor, alături de Florin Iordache, autorul Ordonanţei 13, că încearcă să blocheze transmiterea iniţiativei „Fără penali” la Curtea Constituţională, aşa cum cere legea, intenţionând să trimită la Parchetul General această iniţiativă, sugerând că (…) Secretariatul General, în acele aproape cinci luni în care iniţiativa a fost blocată de Liviu Dragnea la copiator, ar fi constatat neconcordanţe la semnături. Este atât de aberant şi de absurd încât e greu de comentat”, a afirmat Dan Barna, conform Agerpres.
El a spus că, practic, potrivit legii, aceste semnături au fost validate de primării în fiecare localitate de unde au fost adunate, eliminând din procesele verbale acele semnături care nu îndeplineau condiţiile legale.
„Faptul că Liviu Dragnea încearcă să confişte şi atribuţiile primăriilor, Liviu Dragnea încearcă să confişte şi drepturile prevăzute de lege în mod explicit pentru primari, adică dreptul de a valida semnături, să le confişte la nivelul Parlamentului, încercând să transmită iniţiativa la Parchet sub acest fals pretext că, fără niciun drept, ar fi descoperit neconcordanţe arată cât de disperaţi sunt condamnaţii penali ai României care momentan conduc Camera Deputaţilor faţă de perspectiva acestei iniţiative care noi suntem convinşi că va deveni lege în România”, a susţinut liderul USR.
Dan Barna a adăugat că „prioritatea zero” a USR în această sesiune parlamentară este iniţiativa „Fără penali” şi va continua „presiunea pe Camera Deputaţilor, pe Liviu Dragnea, pe Biroul permanent pentru ca aceasta să meargă la Curtea Constituţională” şi apoi să fie votată în Parlament.
Liderul grupului USR Raluca Prună a declarat că Biroul permanent şi-a depăşit atribuţiile, „punând în cârca” Parlamentului trimiterea către organele de cercetare penală a un milion de semnături. „Astăzi, Parlamentul României este condus de domnul Liviu Dragnea, care ştiţi foarte bine că are o condamnare penală, şi de alţii ca dumnealui care îl susţin şi doresc să preia controlul absolut şi asupra acestei iniţiative cetăţeneşti care a fost susţinută şi a fost semnată de un milion de oameni”, a spus Prună.