Adjunctul directorului SRI George-Viorel Voinescu a subliniat în şedinţa de luni a Comisiilor de buget-finanţe că o diminuare a bugetului SRI poate vulnerabiliza capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini atribuţiile la parametri optimi.

„Perspectiva reducerii fondurilor alocate SRI de la bugetul de stat poate vulnerabiliza capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini atribuţiile la parametri optimi, similar anilor anteriori, cu posibile riscuri în plan imagologic, chiar de ordin strategic. În consecinţă, nu putem face improvizaţii financiare sau compromisuri privind necesităţile Serviciului, deoarece acestea ne pot costa mai mult în termeni de securitate naţională, şi nu în termeni financiari. Vă solicit sprijinul pentru asigurarea unui nivel rezonabil de resurse astfel încât baza financiară şi materială să permită SRI realizarea sarcinilor încredinţate potrivit legii”, a afirmat George-Viorel Voinescu.

El a explicat că „dacă sunt daţi afară oameni, va creşte bugetul la pensii, fără a se realiza o creştere asupra bugetului general consolidat”.

„Nu vom avea salarii pe patru luni, nu vom putea plăti utilităţi, cheltuieli de funcţionare”, a adăugat Voinescu.

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au adoptat, luni, cu amendamente bugetul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru anul 2019. Decizia a fost luată cu 19 voturi pentru, 13 împotrivă şi o abţinere.

Unul dintre amendamente vizează suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, la capitolul „Sănătate, bunuri şi servicii”, pentru finanţarea programului privind vitamina D, a programului „Panorama”, care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate şi a programului de testare a markerilor tumorali.

Acest amendament, care prevede suplimentarea bugetului ministerului cu 295.000.000 de lei, a fost adoptat cu 23 de voturi favorabile, 11 împotrivă şi o abţinere. Sursa de finanţare a acestor programe provine din diminuarea bugetului SRI cu aceeaşi sumă.

 

Un alt amendament adoptat stipulează suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 230.000.000 de lei, credite bugetare şi credite de angajament, pentru implementarea de către CNAS a programului „Diabet juvenil”. Acest amendament a fost adoptat cu 24 de voturi favorabile şi 12 abţineri. Sursa de finanţare pentru acest amendament provine din diminuarea bugetului SRI cu 150.000.000 de lei, a SIE – cu 30.000.000 de lei şi a SPP – cu 50.000.000 de lei.

Comisia comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii a avizat favorabil, luni, bugetul instituţiei în forma transmisă Parlamentului de către Guvern.

Potrivit preşedintelui comisiei, senatorul Claudiu Manda, avizul pentru bugetul SRI a fost dat cu voturi 6 pentru şi 2 împotrivă.

Bugetul propus pentru Serviciul Român de Informaţii în 2019 este de peste 2,4 miliarde lei, în creştere cu 4,82% faţă de execuţia preliminată din 2018.

De asemenea, Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe a avizat, luni, favorabil bugetul acestei instituţii pentru anul în curs, tot în forma transmisă de Guvern. Pentru SIE au fost alocaţi peste 309,5 milioane lei, în creştere cu 8,5% faţă de execuţia preliminată din 2018.

Comisiile pentru apărare ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, bugetul Serviciului de Protecţie şi Pază. Potrivit proiectului de buget transmis de Guvern Parlamentului, în acest an, SPP va avea alocată suma de 233.801.000 lei, cu 20,77% mai mare decât cea de anul trecut.