Noi controverse în Republica Moldova după cele întâmplate miercuri, 12 iunie, de Ziua Națională a Federației Ruse la Ambasada Moscovei din Chișinău.
Vizita de miercuri la Ambasada Rusiei a unor deputați din opoziție, jurnaliști și lideri de ONG-uri din Republica Moldova a stârnit controverse și acuzații de subordonare față de interesele rusești.
Mai mulți deputați comuniști, socialiști și din fostul partid Șor, precum și preoți de la Mitropolia Moldovei, au participat la recepția de Ziua Națională a Federației Ruse la Ambasada Moscovei din Chișinău.
Evenimentul a avut loc în plin război dus de Rusia în Ucraina și a inclus prezența unor mașini de lux, inclusiv cu numere de înmatriculare de la Tiraspol.
Ambasada Rusiei, centru de spionaj în Republica Moldova
Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, și istoricul Sergiu Musteață și-au exprimat îngrijorări legate de influența Kremlinului asupra acestor persoane și impactul asupra intereselor naționale din Republica Moldova.
Andrei Curăraru a criticat dur vizita, considerând că aceasta scoate la iveală agenți de influență ai Kremlinului. El a menționat că acești politicieni, jurnaliști și lideri de ONG-uri sunt subordonați intereselor rusești, punând în pericol interesele naționale ale Republicii Moldova.
„Toți acești oameni trebuie anchetați de serviciile speciale. Ori este clar că Ambasada Federației Ruse e utilizată ca un centru de spionaj în Republica Moldova, are mai mulți angajați decât au nevoie pentru întreținerea relațiilor diplomatice și continuă o parte din acest război hibrid pe care îl realizează Rusia împotriva noastră”, a declarat Curăraru, potrivit TVR Moldova.
El a subliniat că vizita la ambasadă a fost o demonstrație de susținere pentru Rusia, ignorând contextul actual al războiului din Ucraina și comemorarea deportărilor din Moldova.
Încearcă să subordoneze în continuare politicul de la Chișinău
La rândul său, istoricul Sergiu Musteață a adăugat că, în contextul războiului din Ucraina, atitudinea față de Rusia s-a schimbat semnificativ. Vizita la ambasadă arată clar cine sunt suporterii Rusiei în Republica Moldova și demonstrează încercarea Moscovei de a influența politicile de la Chișinău.
El a avertizat că Moscova încearcă să subordoneze politicul de la Chișinău și să aducă la putere partide loiale Kremlinului, împiedicând astfel parcursul european al Republicii Moldova.
„Rusia tot timpul s-a comportat cu vecinii ca un stat puternic, care dictează condițiile de viață, ci nu cum ar trebui să fie între partenerii diplomatici. Ei încearcă să subordoneze în continuare politicul de la Chișinău, să aducă la putere partidele loiale Kremlinului și să împiedice parcursul nostru european. Situația este, pe de o parte haioasă, pe de altă parte destul drastică pentru viitorul cetățenilor Republicii Moldova”, a adăugat istoricul.