Scandal în SUA pentru ChatGPT. Compania-mamă, investigată pentru practici înşelătoare

ChatGPT

SURSA FOTO: Dreamstime

OpenAI, compania care deține ChatGPT, este investigată în prezent pentru posibile practici înșelătoare. Anunțul a fost făcut chiar de către Comisia Federală pentru Comerţ din Statele Unite ale Americii (SUA).

Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) a inițiat o anchetă în cazul OpenAI, creatorul ChatGPT, în urma acuzațiilor potrivit cărora compania a încălcat reglementările privind protecția consumatorilor, punând în pericol reputația și datele personale ale acestora.

FTC a trimis o cerere de informații către OpenAI cu privire la aceste acuzații.

Această acțiune reprezintă cea mai importantă provocare de reglementare de până acum pentru startup-ul susținut de Microsoft, care a stârnit un val de entuziasm în jurul inteligenței artificiale generative, captivând atât persoanele fizice, cât și companiile. Cu toate acestea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la potențialele riscuri asociate cu această tehnologie.

Săptămâna aceasta, FTC a emis o cerere de informații cuprinzătoare de 20 de pagini privind abordarea OpenAI în ceea ce privește gestionarea riscurilor asociate modelelor sale de vAI.

Scopul acestei investigații este de a determina dacă societatea a fost implicată în practici neloiale sau înșelătoare care au dus la „prejudicii de reputație” suferite de consumatori.

Autoritățile de reglementare vor să aplice regulile existente

Odată cu progresul rapid în dezvoltarea unor servicii de inteligență artificială din ce în ce mai puternice, autoritățile de reglementare își intensifică examinarea tehnologiilor care au potențialul de a remodela operațiunile companiilor și ale întreprinderilor.

Potrivit unui raport realizat de Reuters în luna mai, autoritățile de reglementare la nivel mondial se străduiesc să aplice reglementările actuale care cuprind o gamă largă de domenii, inclusiv drepturile de autor, confidențialitatea datelor și două preocupări cruciale: datele utilizate în modelele de inteligență artificială și conținutul generat de acestea.

SUA cere o legislație cuprinzătoare

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a pledat pentru punerea în aplicare a unei „legislații cuprinzătoare” menite să promoveze și să stabilească măsuri de protecție pentru inteligența artificială în Statele Unite. El intenționează să organizeze o serie de forumuri în cursul acestui an pentru a aborda această chestiune.

În martie, OpenAI a întâmpinat dificultăți în Italia, când autoritatea de reglementare a dezactivat temporar ChatGPT din cauza acuzațiilor de încălcare de către OpenAI a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) al Uniunii Europene, un cadru cuprinzător privind confidențialitatea adoptat în 2018.

În urma unor discuții și acorduri, ChatGPT a fost reinstaurat ulterior, după ce OpenAI a fost de acord să încorporeze funcții de verificare a vârstei și să acorde utilizatorilor europeni posibilitatea de a bloca utilizarea informațiilor lor pentru antrenarea modelului de inteligență artificială.