„Pe cine ia de prosti Jordan Bardella? Există un aflux de migranți în Menton (frontiera intre Italia şi Franţa pe Mediterana), deoarece Meloni, guvernul de extremă dreapta ales de prietenii lui le Pen, nu este în măsură să rezolve problemele de migrație pentru care a fost ales”, a spus el.
„Adevărul este că există o situație politică în Tunisia, care face ca mulți migranți între care și mulți copii să încearce să ajungă în Italia, iar Italia nu este în măsură să gestioneze această presiune migratorie”, susține el, acuzându-o pe Giorgia Meloni că „i-a mințit” pe alegătorii săi.
La Roma, aceste afirmații au fost privite ca o ofensă. Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, spune că remarcile lui Darmanin sunt „inacceptabile”.
Declarația ministrului francez pică într-un moment nepotrivit, întrucât Antonio Tajani era așteptat joi seara la Paris, unde urma să fie primit de omologul său francez Catherine Colonna. Întâlnirea avea ca scop încălzirea relațiilor dintre Franța și Italia, care s-au răcit în ultimele luni din cauza unui război între cele două țări pe tema migrației.
Ministrul italian a ales însă, în mijlocul după-amiezii, să-și anuleze călătoria. „Ofensele ministrului Gérald Darmanin față de guvern și Italia sunt inacceptabile, nu în acest spirit trebuie să facem față provocărilor comune europene”, s-a plâns Antonio Tajani.
La Paris, executivul a încercat să tempereze situația. Într-o declarație, Quai d’Orsay afirmă că relația dintre Franța și Italia este „bazată pe respect reciproc”. „Într-un spirit de solidaritate, guvernul francez dorește să colaboreze cu Italia pentru a face față provocării comune de creștere rapidă a fluxurilor migratorii, în special din zona central-mediteraneeană”, adaugă Ministerul de Externe.
De asemenea, Franța a declarat că speră ca vizita șefului diplomației italiene să fie „reprogramată rapid”.
Subiectul imigrației a provocat deja tensiuni de ambele părți ale Alpilor în noiembrie anul trecut. La acea vreme, Franța a fost de acord să accepte Ocean Viking, o navă închiriată de ONG-ul SOS Méditerranée cu 230 de migranți la bord, imediat după ce Italia a refuzat să lase nava să acosteze într-unul dintre porturile sale.
Episodul a dat naștere unei curse între Roma și Paris, Franța acuzându-l pe vecinul său că este „iresponsabil” și „inuman”. Parisul a convocat apoi o reuniune europeană pentru a preveni repetarea scenariului.
La sfârșitul lunii aprilie, prim-ministrul Élisabeth Borne a anunțat mobilizarea a 150 de „polițiști și jandarmi suplimentari” în departamentul Alpes-Maritimes pentru a „face față presiunii crescute a migrației la frontiera italiană”.
Emmanuel Macron ar fi vrut că legea imigrației să fie dezbătută în această sesiune parlamentară, însă în Adunarea Națională nu a putut fi constituită o majoritate în acest sens. Legea este amânată pentru la toamnă și, între timp, tensiunile la frontiere continuă să crească.