Ministerul Educației și Cercetării este acuzat că nu a respectat decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării privind accesul elevilor la examenele naționale. În consecință, elevii reclamă un prim abuz.
Asociația Elevilor din Constanța acuză Ministerul că a încălcat dreptul la educație al elevei care nu a fost lăsată să participe la examenul de Evaluare Națională, pentru că avea febră.
Astfel, s-a dovedit că fata nu avea coronavirus, ci doar o infecție digestivă.
Nu a trecut de triajul epidemiologic
Cu toate acestea, eleva nu a trecut de triajul epidemiologic și nu a fost lăsată să participe la proba de Limba și Literatura Română, din cadrul examenului de Evaluare Națională.
Tânăra avea febră din cauza unei infecții de la nivelul tractului digestiv. Cu toate acestea, fata a ales să vină alături de colegii ei și să susțină testarea.
Însă, din cauza regulilor impuse de autorități, nu a fost lăsată să facă acest lucru, scrie antena3.ro.
Nu s-a ținut cont de decizia CNCD
Asociația Elevilor din Constanța acuză Ministerul Educației și Cercetării că ar fi blocat accesul fetei la educație.
Mai mult, elevii spun că nu s-a ținut cont nici de decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării dar nici de recomandările Avocatului Poporului, ca această probă a temperaturii maxime să fie eliminată.
Colegii fetei spun și că fata ar fi putut susține proba într-o clasă separată, pentru a preveni orice risc de infectare.
Soluții alternative recomandate
În context, trebuie precizat că, anterior susținerii examenelor naționale, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a arătat că interzicerea accesului elevilor cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius la examenele naţionale reprezintă „discriminare indirectă”.
Iar Avocatul Poporului a susținut că se pot găsi soluții alternative interzicerii accesului copiilor cu febră.
”Văd ca la final CNCD face chiar şi o recomandare Ministerului Educaţiei, să revină asupra acelui ordin şi să găsească o altă formulă prin care toţi elevii să poată să participe la aceste examene şi de evaluare naţională şi de bacalaureat în condiţii de egalitate şi am observat că sugestia dată de ei coincide de fapt cu un lucru pe care şi eu l-am spus în alte interviuri – se poate gândi la o încăpere în care să fie puşi cei care ar avea temperatura mai mare decât standardul normal”, a arătat Renate Weber, Avocatul Poporului.