Scandal la Paris: Foamea și setea pun fotbalul la pământ

Sursă: Dreamstime

Presa franceză este în fierbere și nu din nimic. O dezbatere „de principiu” animă platourile de televiziune și presa scrisă în aceste zile, în urma unui cuvânt de ordine trimis arbitrilor meciurilor de fotbal.

Suntem în perioada Ramadanului, în care credincioșii musulmani practicanți nu au voie nici să mănânce, nici să bea apă de la răsăritul până la apusul soarelui. Dacă subiectul a fost deja dezbătut în întreprinderi, unde spre sfârșitul postului musulman practicanții sunt la jumătate din potențial, afacerea explodează în plină zi căci este vorba despre fotbal.

Federația Franceză de Fotbal a decis că nu va permite nici o întrerupere a meciului pentru „încheierea postului”, adică o pauză care să permită jucătorilor care nu s-au alimentat și hidratat de peste zece ore să o facă imediat ce soarele a apus. Gruparea „Colectif Ultras Paris” a protestat, duminică, la Parc des Princes, față de decizia Federației Franceze de Fotbal, a cărei poziție fermă în Ramadan contrastează cu atitudinea mai conciliantă a țărilor vecine.

„Există un timp pentru orice. Un timp pentru sport, un timp pentru religie”

Subiectul a deschis jurnalele de știri după ce un instructaj a fost trimis arbitrilor săptămâna trecută. Suspendarea meciurilor legate de întreruperea postului, seara, care să permită jucatorilor musulmani să se alimenteze „nu respectă dispozițiile statutului FFF”, potrivit autorității franceze.

„Ideea e că există un timp pentru orice. Un timp pentru a face sport, un timp pentru a practica religia”, a explicat Eric Borghini, președintele Comisiei Federale a Arbitrilor, pentru AFP.

Pentru acest membru al comitetului executiv al FFF, este pur și simplu o chestiune de „aplicarea cu scrupulozitate a articolului 1 din statutele Federației privind respectarea exigentă a principiului laicității în fotbal”. Întâmplarea a readus în prim plan dezbaterea despre laicitate în Franta.

„În 2023, putem opri un meci timp de 20 minute pentru decizii, dar nu și un minut pentru apă potabilă”, s-a plans pe rețelele de socializare Lucas Digne, francezul de la Aston Villa.

În Anglia, pauzele sunt tolerate pentru a permite jucătorilor musulmani să întrerupă postul în timpul lunii Ramadanului, care a început pe 22 martie. Acesta a fost și cazul, pentru prima dată, în campionatul olandez, în timp ce în Germania, șeful arbitrului de la Federație a anunțat, anul trecut, că îi sprijină pe cei care au decis să acorde acest tip de pauză. De asemenea, ligile engleze de fotbal vor stabili pauze în joc pentru Ramadan.

În Italia și Spania, nu este prevăzută nicio dispoziție, dar dezbaterea nu a fost deschisă: Marocanul Sofyan Amrabat (Fiorentina) a profitat de intrarea pe gazon a groomerilor pentru a se hrăni sâmbătă seara, mentioneaza Le Figaro.

În Premier League, utilizarea pauzelor a existat timp de doi ani, sub presiunea francezului Wesley Fofana și senegalezul Cheikhou Kouyaté, jucători din Leicester și Crystal Palace la acea vreme, care și-au luat timp să mănânce în pauza unui joc.

„M-am născut în Franța și am lucrat acolo, dar există o mare diferență între Franța și Anglia. Englezii dau un exemplu bun”, a declarat Abdoulaye Doucouré, mijlocaș malian la Everton, la BBC.

Problema spinoasă a sănătății

Printre Aiglons, unde mulți jucători respectă Ramadanul, singurul punct de vigilență se referă la starea fizică a jucătorilor, posibil slăbită de perioada de post.

„Îi susținem cât de bine putem. Avem un centru de performanță de înaltă calitate. Aceștia sunt monitorizați în ceea ce privește nutriția și hidratarea”, a spus Digard.

La Nantes, jucătorii musulmani sunt scutiți de mese în comun și de a doua sesiune de antrenament, în zilele cu sesiuni duble. Dar „în ziua meciului, există multă intensitate, trebuie să fii pregătit. Iar cei care postesc nu sunt în grup. Nu vreau ca ei să fie răniți”, a spus antrenorul de la Nantes pentru a justifica non-convocarea lui Jaouen Hadjam duminică împotriva lui Reims.