Scandal la Spitalul din Târgu Neamţ: medicamente psihotrope în exces ajungeau la prietenii fostei conduceri. Poliţia şi Antidrogul fac anchetă

O amplă anchetă se desfăşoară la Spitalul Orăşenesc din Târgu Neamţ, după ce o serie de ilegalităţi au ieşit la iveală. Poliţia Economică şi cei de la Agenţia Naţională Antidrog îi caută acum pe cei vinovaţi.

Poliţia Economică a început o anchetă la Spitalul Orăşenesc din Târgu Neamţ, în urma unui scandal declanşat la unitatea medicală. Noua conducere a efectuat un control în luna aprilie, în urma căruia s-a găsit o filieră prin care Spitalul Târgu Neamţ cumpăra un exces de medicamente, unele din ele psihotrope, iar ulterior acestea se scurgeau din spital. Asistenta-şefă a fost demisă în urma controlului.

Totul a devenit public după ce o asistentă şi o voluntară de la spital au expus aceste reţele care acţionau ca o mare familie.

Ele au făcut o plângere oficială în care au menţionat:

  • Angajări pe pile
  • Tratamente preferențiale (soția fostului manager Apostoae a fost tratată de coronavirus “preventiv”, folosind medicamente din spital)
  • Consultații fictive, prin care pacienți erau trimiși direct la Piatra Neamț, fără să fie văzuți
  • Pontaje preferențiale pentru mai mulți medici, unii pontați mai mult de 24h pe zi, scrie Libertatea.

Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ avea şi o filieră prin care era golit de medicamente. Se comandau substanțe în exces, unele chiar psihotrope, care apoi erau date, mai departe, către farmacii și centre medicale agreate de fosta conducere a unităţii medicale. Managerul pe timpul căruia au avut loc aceste fapte a fost pus la conducerea spitalului din Târgu Neamţ deşi luase doar nota 4,50 la examen.

Se comandau medicamente în exces, multe din ele considerate droguri de mare risc

„Asta se întâmpla de multă vreme, lucru girat de fosta conducere și făcut cu ajutorul asistentei-șefe. Se comandau medicamente în exces, multe dintre ele substanțe psihotrope, considerate droguri de mare risc, care urmau două rute profitabile: ajungeau în farmacii și ajungeau în centre de îngrijiri paliative agreate și prietene ale vechii conduceri”, au declarat surse din cadrul spitalului pentru Libertatea.

„De exemplu, Haloperidol soluție buvabilă de 10 ml e stoc foarte mare, făcut aiurea. E substanță psihotropă, în nici un caz nu se justifică stocul. Nu știu ce medic și-ar pune parafa pentru a achiziționa atâtea fiole. Nici nu are evidența consumului la zi”, a recunoscut, sub anonimat, un medic din cadrul spitalului.

Noua conducere a spitalului a anunţat Poliţia Economică, iar pe fir se pare că au intrat şi cei de la Antidrog.

„Sper ca autoritățile să își facă datoria, pentru că eu, ca reprezentant al spitalului, sunt pus într-o situație în care voi fi chemat, inclusiv la Parchet, să dau cu subsemnatul. Îmi doresc să-și facă datoria”, declară Alexandru Pătraşcu, noul manager al Spitalului Orăşenesc Târgu Neamţ.