Mai multi directori executivi ai grupului Evroset, cel mai mare furnizor de telefoane mobile din Rusia, sunt anchetati de procurori, dupa ce s-a descoperit ca erau implicati in contrabanda cu mobile. Nu este vorba de telefoane mobile contrafacute, ci de celulare care au intrat in tara fara acte de provenienta, prin mai multe transporturi care ridica semne de intrebare.

De asemenea, locuintele directorilor celor mai importante trei lanturi de vanzare de mobile au fost perchezitionate pentru a se descoperi legaturi intre acestea si celularele de contrabanda.

Ancheta avand ca obiect aparatele a inceput inca din 2005 si are un puternic substrat politic. Rusia, aflata in negocieri cu Organizatia Mondiala a Comertului, in care inca nu este membra, are o foarte proasta reputatie cand vine vorba de furt intelectual si contrabanda cu marfa.

Tot in 2005, politia de frontiera a confiscat 200.000 de aparate, pe aeroportul Seremetyevo din Moscova. Anul trecut, autoritatile au confiscat alte 167.500 de aparate Motorola, importate de Evroset. Ulterior, politia a retrocedat 116.500 de aparate, restul fiind „aruncate” dupa ce „s-au deteriorat in timpul transportului”.

Evroset detine 41% din piata telefoanelor mobile din Rusia, cu 4.883 de magazine, in 11 state ex-sovietice.

Sursa: Bloomberg