Scandal imens la nivel mondial. Un gigant a încasat lovitura momentului. A primit o amendă record de zeci de milioane de euro. Decizia ar putea produce un adevărat seism în domeniu, războiul fiind unul de lungă durată.
Grupul german Bosch a acceptat să plătească o amendă de 90 de milioane de euro (100,21 milioane de dolari) pentru neglijenţă în exercitarea atribuţiilor de supervizare, care au permis producătorilor auto să falsifice rezultatele testelor antipoluare, au anunţat joi procurorii din Stuttgart, transmit DPA, Reuters şi AP. Bosch este cel mai mare furnizor de de componente auto şi de tehnologie în domeniul motoarelor diesel, printre ai cărui clienţi se află cei mai importanţi producători auto globali, de la Volkswagen AG la General Motors şi Fiat Chrysler (FCA).
Conform procurorilor, Bosch ar fi livrat aproximativ 17 milioane de dispozitive tehnice echipate cu un soft care permite producătorilor auto să manipuleze testelor privind emisiile de oxid de azot. Bosch a acceptat amenda şi nu va face apel împotriva deciziei. Volkswagen a utilizat softul furnizat de Bosch pentru a masca depăşirea limitelor de poluare la maşinile echipate cu motoare diesel, conform Agerpres.
Volkswagen a plătit cea mai mare parte a amenzilor în cadrul scandalului Dieselgate dar şi furnizorii de componente auto trebuie să certifice că maşinile îndeplinesc standardele privind emisiile.
Amenda de 90 de milioane de euro este considerabil mai mică decât cea impusă brandurilor Volkswagen, Audi şi Porsche, care depăşeşte două miliarde de euro.
Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnică liniară, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie.
De asemenea, Bosch construieşte în oraşul Simeria o fabrică de maşini de spălat, cu o capacitate de un milion de unităţi pe an. Investiţia în acest proiect este evaluată la aproximativ 110 milioane de euro.