Ștefan Alexandru fusese operat de hernie inghinală sâmbătă la prânz în spitalul privat SANADOR. După trezirea din anestezie, copilul s-a simțit tot mai rău și după câteva ore a făcut stop cardiac. Părinții spun că medicii au reacționat târziu şi au fost nevoiți să cheme SMURD-ul, care a intrat în spitalul particular și a preluat resuscitarea.
Familia susține că a plătit în avans pentru intervenție 11.500 de lei. Reprezentanții spitalului nu au comentat până acum cazul.
„Sunt momente de coşmar… Vii cu un copil sănătos şi pleci cu el în patru scânduri! Moare după o operaţie de rutină într-un spital privat, care îşi percepe banii înainte.”
Sâmbătă la prima oră, părinţii au mers cu Ştefan la spitalul privat pentru o intervenţie programată de coborâre a unui testicul. Băieţelul a intrat în sala abia la prânz. Părinţii spun că, la o jumătate de oră de la ieşirea din operaţie, a fost scos din terapie intensivă. Era treaz, aparent efectul anesteziei trecuse. Ştefan i-a fost dat mamei în braţe, ca să îl ducă în salon.
Mamă: „Era foarte somnolent şi am solicitat cadrelor medicale să vadă despre ce e vorba. Mi s-a tot spus că e normal.”
Părinţii susţin că şi chirurgul şi anestezistul au considerat că nu e o problemă ca băieţelul să rămână la patru etaje distanţă de secţia de terapie intensivă. Au urmat nouă ore în care băieţelul s-a simţit rău, dar medicii nu au intervenit, spun părinţii. Asta deşi în protocoalele de urgenţă există aşa-numita „oră de aur”, adică un interval optim în care poate fi controlată o problemă neprevăzută.
Părinte: „L-am monitorizat noi, părinţii, îngrijoraţi. I s-a făcut rău. Am mers la asistente. Deja saturaţia lui în oxigen era foarte mică şi a făcut stop cardiac.”
În aceste cazuri, cu fiecare secundă în care întârzie bătaia inimii, şansele de revenire la viaţă scad dramatic. Părinţii mărturisesc că au trecut minute întregi până când personalul de resuscitare al spitalului privat a venit de la etajul 6 la 2. Nu cu un aparat de defibrilare cardiacă, ci cu un balon de ventilare mecanică.
Andreea Duță, mama copilului: „Manevrele de resuscitare au început extrem de stângaci. Până s-au apucat ele să pună perfuzii, să facă ce trebuie. Tremurau toate asistentele şi medicii de gardă. Am sunat la 112 să vină SMURD.”
Potrivit reprezentanţilor SMURD, echipajul a ajuns la spitalul privat în 4 minute. A preluat resuscitarea cu aparatura proprie, dar fără succes. La miezul nopţii, Ştefan Alexandru a fost declarat decedat.
Mamă: „Am încercat să vorbim cu conducerea spitalului. De trei ore nu ne bagă nimeni în seamă.”
Spitalul s-a închis pentru presă. Deşi în câteva minute, prin zona de acces şi înăuntru, la casierie, s-au perindat zeci de pacienţi şi aparţinători, personalul de la recepţie ne-a spus că „nu este nimeni”, nici din direcţiunea medicală, nici din management. Responsabilul de comunicare ne-a zis la telefon că are o zi liberă.
DREPT LA REPLICĂ SANADOR
În completarea informării comunicate anterior și având în vedere fluxul materialelor prezentate de către dvs., vă comunicăm următoarele:
• conform documentației medicale avute la dispoziție precum și declarațiilor medicilor implicați, rezultă că au fost respectate întocmai toate procedurile și protocoalele medico-chirurgicale aferente afecțiunilor respective și simptomatologiei ulterioare intervenției chirurgicale;
• menționăm încă o data că este vorba despre un deces din cauze necunoscute, iar până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale, care va stabili cauzele decesului, este inadmisibilă insinuarea existenței unei culpe în sarcina Spitalului Clinic SANADOR;
• prin reportajele transmise dezinformați publicul, pacienții noștri și personalul medical al Spitalului Clinic SANADOR, comunicând opiniei publice informații defăimătoare și existența unei culpe a spitalului prin specularea stărilor emoționale a celor direct implicați;
• difuzarea unor materiale cu referire directă la Spitalul Clinic SANADOR prin care se induce ideea vinovăției acestuia, fără existența unor mijloace probante și în lipsa expertizei INML care să stabilească în mod obiectiv cauzele decesului, încalcă grav regulile deontologiei profesionale a activității de jurnalism și obligația de informare corectă a telespectatorilor dvs.
În consecință, vă solicităm să vă abțineți de la difuzarea unor informații false și defăimătoare, directe sau indirecte, referitoare la Spitalul Clinic SANADOR sau stabilirea existenței unei culpe în sarcina acestuia, unitatea noastră urmând a întreprinde toate măsurile necesare către toate autoritățile competente în vederea tragerii la răspundere precum și acoperirea tuturor prejudiciilor cauzate.
SURSA: stirileprotv.ro