Comisia Europeană a trimis în judecată Polonia și Cehia. Decizia a fost luată miercuri și este o reacție la faptul că cele două state au adoptat legi care interzic cetățenilor din alte state UE să se alăture unui partid politic și să participe la alegeri locale sau europene în cele două state membre. Informația a fost furnizată de jurnaliștii de la Euronews.
“Ca urmare a acestor restricții, cetățenii din alte state membre UE ce au rezidență în Cehia sau Polonia nu-și pot exercita pe deplin dreptul de a-și depune candidatura la alegerile locale și la alegerile pentru Parlamentul European în aceleași condiții ca cetățenii din acele state”, a transmis Comisia.
Restricțiile din Polonia și Cehia încalcă principiul non-discriminării
„Comisia susține că restricțiile care îngreunează înscrierea cetățenilor UE care nu sunt cehi sau polonezi într-un partid sunt contrare legislației europene, deoarece încalcă….principiul non-discriminării pe motiv de naționalitate”, a mai spus executivul european.
La sfârșitul anului trecut, Polonia a mai implicată într-un conflict la nivelul UE. Timp de săptămâni, guvernele de la Varșovia și Budapesta au continuat să pluseze, subliniind că vor susține viitorul buget al UE numai dacă se renunță la mecanismul de verificare a respectării statului de drept atașat acestuia. Acest obiectiv polonezo-maghiar nu a fost îndeplinit.
Pe fondul posibilei pierderi a fondurilor europene, dar și a fondurilor de sprijin destinate combaterii efectelor crizei coronavirus, ambele state membre au aderat în cele din urmă la un compromis propus de președinția germană a UE. Potrivit înțelegerii, mecanismul de verificare va fi supus unei examinări de către Curtea Europeană de Justiție înainte de a fi utilizat. El nu va fi nicidecum prevenit, ci probabil numai întârziat.
Presa apropiată guvernelor din Polonia și Ungaria anunță că cele două țări au ieșit câștigătoare din conflictul privind bugetul UE. ”Victorie maghiaro-poloneză, acordul este un mare success”, a titrat ”Magyar Nemzet”, purtătorul de cuvânt cvasi-oficial al guvernului maghiar. Iar platforma pro-guvernamentală Origo a scris: ”Bruxellesul nu poate șantaja Ungaria cu bani, nu poate folosi o nouă armă împotriva noastră”.
Sursă foto: Dreamstime